Buna seara. Intrebarea mea este: la cine va ramane copilul , sau cum se procedeaza in cazul in care eu si prietenul meu nu suntem casatoriti, dar la nastere si-a recunoscut copilul si in acest fel l-a trecut pe numele lui?In cazul in care ne vom desparti,as vrea sa stiu daca are dreptul legal sa imi ia copilul, sau copilul va ramane la mine, si el va avea dreptul sa il vada cand doreste? Cum e procedura in acest caz?
Multumesc!
AvTudor_com
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ambii parinti au drepturi si obligatii egale, chiar daca nu sunt, sau nu au fost casatoriti.
Daca nu reusiti sa va intelegeti si sa stabiliti la cine ramane copilul, ce responsabilitati are fiecare parinte, oricare dintre dvs poate apela la instanta.
Instanta o sa poata intreba si copilul, la cine vrea sa ramana, in functie de varsta acestuia
Copilul va rămâne al ambilor părinți, veți avea drepturi și obligații egale.
Chiar dacă va avea stabilit domiciliul la unul dintre părinți, autoritatea părintească o veți exercita în comun.
Nu veți rămâne fără copil nici unul dintre părinți.
proastasatului
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Locul copilului ramane langa mama, mai ales la 3 luni! Drepturile si obligatiile egale sunt o poveste, pe care sper sa nu o traiti in dimensiunile la care ea poate ajunge in Romania. De exemplu, drepturile tatalui sunt toate, iar obligatiile sunt doar ale mamei. Dvs, daca va despartiti, trebuie sa cereti domiciliul copilului la dvs, pensie ptr copil si exercitarea autoritatii parintesti in comun. Solicitati program de vizitare de vizitare pentru tata exclusiv in prezenta dvs si in domiciliul dvs. In rest...cum va e targul si norocul.
Martonze
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Maria, este bine ca de acum, să se stabilească în instanţă domiciliul copilului (la mama sau la tata); în absenţa unei hotărâri judecătoreşti, el are tot dreptul să ia copilul cu el, legal părinţii au drepturi egale. Odată stabilit domiciliul copilului, nu-l mai poate lua decât în programul de relaţii stabilit de instanţă sau la înţelegere cu mama în afara acestui program şi numai cu existenţa acestei hotărâri, puteţi să cereţi intervenţia autorităţilor pentru respectarea domiciliului dispus de instanţă.