avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort intre doi cetateni romani cu resedinta in UE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort intre doi cetateni romani cu resedinta in UE

Ambele parti au cetatenia romana, casatoria a fost incheiata in Romania iar ultimul domiciliu comun este in Romania.
In prezent, ambii soti sunt rezidenti ai unui alt stat din UE.
Care este legislatia aplicabila, si care este competenta raportat la actiunea de divort si de incredintare a minorului ?

Din punctul meu de vedere, potrivit legii 105/1992, competenta se stabileste in conformitate cu dreptul national, adica Codul roman al Familiei.

Nu stiu insa daca nu sunt incidente ceva acte normative de drept international, tratate etc., care sa stabileasca eventual o competenta alternativa a statului de rezidenta.

Cu multumiri anticipate :)

Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 18:27, 13 Noiembrie 2009
Instanta competenta este judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor din Romania - asa cum sunt sigur ca ati intuit in mod corect si dvs.=D>
O sa va ajute mult asta:

[ link extern ]
Ati ...nimerit-o corect.
Instantele romane sunt competente, dar nu in baza L 105, ci in baza art 3 alin 1 lit b din Regulamentul 2201/2003 (instantele din statul membru de cetatenie a celor 2 soti).

Ramane intrebarea: care instanta din R este competenta.
Dl @stan petru_radu zice ca cea de la ultimul domiciliu comun. Eu n-as fi de acord cu asta pentru ca ...nici unul din soti nu mai locuieste acolo.
Ramae de vazut daca, citind mai departe art 607 c.p.c. puteti determina instanta competenta.
Citind in continuare art. 607, apare o intrebare. Tezele 2 si 3 pleaca de la ipoteza "niciunul din soti nu mai locuieste" - care implica, din punctul meu de vedere, resedinta, pentru a determina in continuare competenta, explicit, in raport de domiciliul partilor.

Ori, ce se intampla cand, de exemplu, paratul are, in continuare, domiciliul legal in tara, iar resedinta in strainatate (si deci, implicit, nu mai "locuieste" in circumscriptia judecatoriei respective ?
divortul se judeca la ultimul domiciliu comun

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Divort romania-usa pitus pitus Va rog spuneti-mi cum poate divorta un roman de sotia sa, care traieste in SUA, a carui adresa n-o cunoaste, ei fiind despartiti in fapt de 4 ani? (vezi toată discuția)
Divortul stolnicudaniel stolnicudaniel sotia ma denuntal la carabinieri pt violenta au duso la un centro anti violenta cu tot cu fetita nu stiu unde se afla nici unde sta mia venit actiune de divort ... (vezi toată discuția)