avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort intre doi cetateni romani cu resedinta in UE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort intre doi cetateni romani cu resedinta in UE

Ambele parti au cetatenia romana, casatoria a fost incheiata in Romania iar ultimul domiciliu comun este in Romania.
In prezent, ambii soti sunt rezidenti ai unui alt stat din UE.
Care este legislatia aplicabila, si care este competenta raportat la actiunea de divort si de incredintare a minorului ?

Din punctul meu de vedere, potrivit legii 105/1992, competenta se stabileste in conformitate cu dreptul national, adica Codul roman al Familiei.

Nu stiu insa daca nu sunt incidente ceva acte normative de drept international, tratate etc., care sa stabileasca eventual o competenta alternativa a statului de rezidenta.

Cu multumiri anticipate :)

Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 18:27, 13 Noiembrie 2009
Mihai Gaita a scris:

Ori, ce se intampla cand, de exemplu, paratul are, in continuare, domiciliul legal in tara, iar resedinta in strainatate


Sincer? Nu stiu :"> (adica nu am o solutie care sa fie lipsita de orice indoiala) si am facut toate "ingineriile" posibile pentru a evita ca dosare de acest gen sa faca... istorie prin geografia Romaniei (declinari de competenta)

Iata insa sa un punct de vedere cu care as fi de acord: "Fiind inscris intr-o procedura speciala, art 607 c. p.c. este de stricta interpretare, motiv pentru care, in ipoteza analizata nu are relevanta resedinta paratului, ci va fi sesizata numai instanta de la domiciliul sau" (Dr. Mihaela Tabarca - Drept procesual civil, vol 2 Ed. Global Lex 2004 p. 221).
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
romascanu, moderator
buna seara!
si eu am o problema asemanatoare ....Ambele parti au cetatenia romana si canadiana, casatoria a fost incheiata in Romania iar ultimul domiciliu comun este in Canada. Sotul are o declaratie din partea tatalui ca isi are stabilita rezidenta in casa tatalui din Romania.
in prezent, sotia a parasit domiciliul din Canada de 2 ani nu se stie unde, copii minori nu exista. Sotul vrea sa divorteze.
Care este legislatia aplicabila, si care este competenta raportat la actiunea de divort ?
Sotul nu poate veni aici pt divort, poate fi reprezentat de un avocat doar in baza contractului de asistenta juridica incheiat la distanta sau trebuie o procura speciala in mod obligatoriu ?

multumesc anticipat pentru orice comentariu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Divort romania-usa pitus pitus Va rog spuneti-mi cum poate divorta un roman de sotia sa, care traieste in SUA, a carui adresa n-o cunoaste, ei fiind despartiti in fapt de 4 ani? (vezi toată discuția)
Divortul stolnicudaniel stolnicudaniel sotia ma denuntal la carabinieri pt violenta au duso la un centro anti violenta cu tot cu fetita nu stiu unde se afla nici unde sta mia venit actiune de divort ... (vezi toată discuția)