Accident rutier cu vătămare corporală, vinovatul refuză comunicarea cu organul de cercetare penală. Care sunt demersurile care ar trebui făcute de către victime?
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Parintii mei au fost implicati intr-un accident rutier, cand un vehicul a intrat pe sensul lor de mers, impactul producandu-se din vina soferului acelui vehicul. Ambii soferi indeplineau toate prevederile legale pentru a conduce un vehicul (RCA, carnet etc), si niciun sofer nu a fost in stare de ebrietate etc. S-a deschis un dosar penal, care in momentul de fata (o saptamana de la eveniment) contine, dupa spusele agentului de circulatie constatator, doar declaratia parintilor mei, copii de buletin, politele RCA ale ambelor parti implicate si atestatele de reparatie ale vehiculelor. Agentul de circulatie mi-a comunicat ca la dosar nu se gaseste niciun proces verbal , nu este deloc cooperant si refuza comunicarea cu dansul prin telefon. Ambii mei parinti sunt spitalizati in momentul de fata, insa nu se stie inca de cate zile vor avea nevoie. Celalalt sofer a necesitat doar o zi de spitalizare. Nu am mai trecut prin astfel de situatii si nu am nicio idee despre ce pasi ar trebui urmati cat mai repede pana la contactarea unui avocat. Orice informatie este apreciata! Va multumesc mult!
Daca intentionati sa contactati un avocat, ar fi benefic sa o faceti chiar de la inceput pentru exercitarea in mod eficent a dreptului la aparare.
Zilele de ingrijiri medicale au relevanta in ceea ce priveste incadrarea faptei, acestea sunt trecute in CML, nu zilele de spitalizare.
Parintii dvs au dreptul sa depuna plangere prealabila in termen de 3 luni de zile din ziua in care au aflat de savarsirea faptei si sa se constituie parti civile.
Daca in CML nu va fi trecuta una din consecintele de la art. 194 c.p. se va dispune clasarea si pentru despagubiri vor trebui sa se adreseze instantei civile.
ART. 194 c.p.
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
.....................
In cazul producerii unui accident de circulatie cu victime in primul rand se face cercetarea la fata locului, Constatarile se consemneaza intr-un proces verbal de cercetare la fata locului si in plansa fotografica. Dosarul de urmarire penala mai cuprinde declaratiile conducatorilor auto implicati, ale partilor vatamate, ale partilor civile, ale martorilor etc. Dosarul va cuprinde si alte probe care sunt utile solutionarii cauzei. Daca este necesar, la solicitarea unei parti din dosar, se va dispune efectuarea unei expertize judiciare auto pentru elucidarea aspectelor tehnice ale producerii accidentului.
ing. Ioan Ciobanu