avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu vătămare corporală, vinovatul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu vătămare corporală, vinovatul refuză comunicarea cu organul de cercetare penală. Care sunt demersurile care ar trebui făcute de către victime?

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Parintii mei au fost implicati intr-un accident rutier, cand un vehicul a intrat pe sensul lor de mers, impactul producandu-se din vina soferului acelui vehicul. Ambii soferi indeplineau toate prevederile legale pentru a conduce un vehicul (RCA, carnet etc), si niciun sofer nu a fost in stare de ebrietate etc. S-a deschis un dosar penal, care in momentul de fata (o saptamana de la eveniment) contine, dupa spusele agentului de circulatie constatator, doar declaratia parintilor mei, copii de buletin, politele RCA ale ambelor parti implicate si atestatele de reparatie ale vehiculelor. Agentul de circulatie mi-a comunicat ca la dosar nu se gaseste niciun proces verbal , nu este deloc cooperant si refuza comunicarea cu dansul prin telefon. Ambii mei parinti sunt spitalizati in momentul de fata, insa nu se stie inca de cate zile vor avea nevoie. Celalalt sofer a necesitat doar o zi de spitalizare. Nu am mai trecut prin astfel de situatii si nu am nicio idee despre ce pasi ar trebui urmati cat mai repede pana la contactarea unui avocat. Orice informatie este apreciata! Va multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 15:53, 12 Octombrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca intentionati sa contactati un avocat, ar fi benefic sa o faceti chiar de la inceput pentru exercitarea in mod eficent a dreptului la aparare.
Zilele de ingrijiri medicale au relevanta in ceea ce priveste incadrarea faptei, acestea sunt trecute in CML, nu zilele de spitalizare.
Parintii dvs au dreptul sa depuna plangere prealabila in termen de 3 luni de zile din ziua in care au aflat de savarsirea faptei si sa se constituie parti civile.
Daca in CML nu va fi trecuta una din consecintele de la art. 194 c.p. se va dispune clasarea si pentru despagubiri vor trebui sa se adreseze instantei civile.
ART. 194 c.p.
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
.....................
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Multumesc mult pentru raspunsul prompt!
In cazul producerii unui accident de circulatie cu victime in primul rand se face cercetarea la fata locului, Constatarile se consemneaza intr-un proces verbal de cercetare la fata locului si in plansa fotografica. Dosarul de urmarire penala mai cuprinde declaratiile conducatorilor auto implicati, ale partilor vatamate, ale partilor civile, ale martorilor etc. Dosarul va cuprinde si alte probe care sunt utile solutionarii cauzei. Daca este necesar, la solicitarea unei parti din dosar, se va dispune efectuarea unei expertize judiciare auto pentru elucidarea aspectelor tehnice ale producerii accidentului.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura ranit in accident de circulatie zackyty11 zackyty11 Sora mea a fost accidentata pe trecerea de pietoni. Care este procedura legala impotriva soferului care nu a dat prioritate, vina recunoscuta de el, si ce ... (vezi toată discuția)
Fără drept de conducere de 7 luni. ce pot să fac? sbumbuc sbumbuc Acum aproximativ un an am avut un accident. Executând o manevra de dat cu spatele am lovit o doamnă care a trecut prin loc nepermis. Am primit dovada pana la ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi avem noi - victima accident rutier Demko ioana Demko ioana Fetita mea a fost lovita de o masina in parcare si are ruptura de tibie si peroneu 1\\3. De la medicul legist a primit 65-70 de zile de ingtijire medicale.Ce ... (vezi toată discuția)