Peste cateva zile urmeaza sa ma casatoresc. Am depus deja actele la Oficiul pentru casatorii, acolo am avut surpriza sa constat ca nu pot sa-mi pastrez numele si sa-l adaug pe al viitorului sot. M-am lasat dominata de el si de functionara de la birou si m-am trezit ca trec pe cerere numele lui. Am regretat din momentul in care am iesit din cladire, dar am sperat ca ma voi obisnui. Acum vad ca nu mi-e deloc usor, ma simt groaznic.
Vreau sa-mi pastrez numele meu. Mai pot face ceva?
CODUL FAMILIEI
DREPTURILE SI OBLIGATIILE PERSONALE ALE SOTILOR
Art. 27. - La încheierea cãsãtoriei, viitorii soti vor declara, în fata delegatului de stare civilã7, numele pe care s-au învoit sã-l poarte în cãsãtorie.
Sotii pot sã-si pãstreze numele lor dinaintea cãsãtoriei, sã ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.
7. Numai cãsãtoria încheiatã în fata delegatului de stare civilã dã nastere drepturilor si obligatiilor de soti prevãzute în prezentul decret.
Art. 28. - Sotii sunt obligati sã poarte în timpul cãsãtoriei numele comun declarat. Dacã sotii s-au învoit sã poarte în timpul cãsãtoriei un nume comun si l-au declarat la încheierea cãsãtoriei potrivit dispozitiilor Art. 27 din codul de fatã, fiecare dintre soti nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativã, decât cu consimtãmântul celuilalt sot.
Inscrierea schimbarii numelui de familie si / sau al prenumelui pe cale administrativa
Cererea de schimbare a numelui si / sau a prenumelui pe cale administrativa se depune la primaria locului de domiciliu al solicitantului.
Pentru copii minori sub 18 ani cererea o va depune unul din parinti .
Cererea de schimbare de nume si / sau prenume se aproba numai in baza unui motiv temeinic .
Solicitantul trebuie sa depuna :
- cartea de identitate valabila ;
- Certificatele de stare civila (nastere , casatorie si de nastere ale copiilor minori ) in original si cate o xerocopie ;
- Monitorul oficial al romaniei in care apare anuntul privind schimbarea de nume solicitata .
Schimbarea numelui de familie dobandit prin casatorie , ca urmare a unei decizii administrative , nu are efect asupra numelui de familie din actul de nastere .
Dupa aparitia in monitorul oficial a anuntului privind schimbarea de nume sau prenume . La acelasi birou se depune dosarul ce cuprinde documentatia ( specifica fiecarui caz in parte) ce se va inainta oficial directiei generale de evidenta informatizata a persoanei din cadrul ministerului de interne spre solutionare .
Dupa primirea aprobarii scrise se vor face mentiunile in actele de stare civila si se vor elibera certificatele corespunzatoare .
La casatorie, fiecare poate sa-si pastreze numele anterior casatoriei, sau ambele nume reunite pot fi purtate de viitori soti, sau sotul trece la numele sotiei, depinde cat este de intelegator viitorul sot.
Daca dorinta Dvs. este sa va pastrati numele, ok. pastrati numele.
Vorbiti cu viitorul sot, mergeti amandoi la Oficiul de stare civila si completati alta cerere.
Nu va lasati intimidata, in viata trebuie sa avem puterea sa spunem NU cand este "nu" si Da cand este "da" indiferent de ce urmeaza !
Daca ati fost in fata ofiterului de stare civila, va puteti schimba numele pe cale administrativa.
Succes.
Nume dupa casatorie
AlexiaS
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine, cu un raspuns la urmatoarea intrebare: la casatorie , in conditiile in care sotul are 2 nume de familie (amandoua ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui
MihaelaJ
In primul rand imi cer scuze ca nu am postat unde trebuia dar sincer nu stiu unde.
Problema este ca imi doresc sa schimb numele de familie fara a ma casatori. ... (vezi toată discuția)