avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna seara.care sunt conditiile ca sa poti beneficia de concediu medical platit in cazul femeilor gravide cu risc de sarcina avand o vechime in munca de 2 luni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:14, 14 Octombrie 2017
OUG 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
......

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

2. In speta, va sunt suficiente cele 2 luni pentru a beneficia de un concediu medical.
Va multumesc pt raspuns.asa stiam si noi dar sotiei,la locul de munca,i s-a spus ca trebuie sa aiba o cotizatie minima de 6 luni pt a beneficia de concediu medical platit.mentionez ca inainte de a lucra cu contract de munca a fost coasigurata timp de 4 ani avand-o trecuta in intretinere la locul meu de munca .nu stiu daca asta conteaza.
Legea prevede clar un stagiu minim de cotizare de cel putin o luna si nu de 6 luni.

Probabil se refera la calculul indemnizatiei unde baza de calcul se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului medical reby24 reby24 eu sunt ospatarita de 2 luni si jumatate si am fost 1 sapt in spital dar nu vor sa imi plateasca aceea saptamana pentru ca spun ei nu sunt angajata de 6 luni ... (vezi toată discuția)
Buna seara ellay_yon ellay_yon intrebarea mea este: cat la suta din salariul meu brut este platit in concediu prenatal si postnatal?? Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu medical nu se plateste daca nu ai minim 3 luni lucrate ? MaTr1cE MaTr1cE Am si eu o intrebare... Lucrez la o firma de IT de 2 luni si am fost 11 zile in concediu medical pe care il am de la spital deoarece am fost internat. Mi s-a ... (vezi toată discuția)