avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata concediului medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata concediului medical

eu sunt ospatarita de 2 luni si jumatate si am fost 1 sapt in spital dar nu vor sa imi plateasca aceea saptamana pentru ca spun ei nu sunt angajata de 6 luni acolo... altii imi spun ca si dupa o zi ar trebui sa imi dea banii
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:17, 15 Septembrie 2011
Stagiul de cotizare se ia in calcul in functie de codul concediul medical.Daca ne dati mai multe amanunte poate va putem ajuta sa va raspundem la intrebare.
adica cod concediu medical?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...

2. Asadar daca nu aveti cele 6 luni lucrate (la acest angajator si la ceilalti de dinainte) se aplica art.7 (stagiul minim de cotizate de o luna).

3. Daca nu vi se plateste certificatul medical faceti o sesizare la Casa de Asigurari de Sanatate care poate sanctiona pe angajator cu amenda contraventionala si il va obliga sa plateasca certificatul medical.

4. Contabilul firmei stie cum sa procedeze, altfel nu ar mai fi contabil. Aratati-i si textul de lege de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical artur1971 artur1971 Va rog sa-mi spuneti daca , avand vechime de 15 ani dar din 11 iunie 2009 am schimbat locul de munca cu o intrerupere de 2 zile , concediul medical m-i se ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Liviu311 Liviu311 Buna seara.care sunt conditiile ca sa poti beneficia de concediu medical platit in cazul femeilor gravide cu risc de sarcina avand o vechime in munca de 2 luni? (vezi toată discuția)
Plata concediului medical ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! doresc un raspuns la urmatoarea intrebare: dupa cate luni de cotizare catre CAS unui nou angajat i se plateste concediul medical? ofer spre ... (vezi toată discuția)