artur1971 a scris:
Va rog sa-mi spuneti daca , avand vechime de 15 ani dar din 11 iunie 2009 am schimbat locul de munca cu o intrerupere de 2 zile , concediul medical m-i se plateste sau nu pentru ca la fabrica m-i sa spus ca daca nu am 6 luni de la angajare concediul medical nu se plateste . Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !
De cand se cere 6 luni cotizare la acelasi angajator? :O
Aduceti adeverinta de la angajatorul anterior pentru completarea stagiului ....
Ordonanta de urgenta Nr. 158 din 17 noiembrie 2005-actualizata-
privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Emitent: Guvernul Romaniei
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 1074 din 29 noiembrie 2005, PREVEDE:
ART. 2
(1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
(2) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la alin. (1) sunt denumite in continuare concedii si indemnizatii.
ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d)
este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Pana acum nu am mai auzit sa nu poata plati c.m. unui angajat, chiar si dupa o luna de angajare, stagiul min.fiind satisfacut.