avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... aparare impotriva neacordare prioritate pietonilor cu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

aparare impotriva neacordare prioritate pietonilor cu suspendare permis 30 zile

Am fost sanctionat contraventional pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor cu suspendare permis pe 30 de zile si pentru nepurtare centura.Intrucat nu am ce sa mai pierd voi depune plangere contraventionala . Ma uit pe p v si vad ca nu am ce motive de nulitate sa invoc .Militianul a notat ''Cond.auto era singur in masina ...Filmat si inregistrat camera video caseta E-2017'' ,iar la mentiuni a scris ca '' nu sunt de acord cu cele constatate ,urmeaza sa depun plangere ,agentul sustine ca exista filmare pe care o voi invoca in instanta'' . Acum ,in eventualitatea ca Militia trimite filmarea in instanta la ce trebuie sa fiu atent :
1 daca pietonii de pe contrasens intrasera in sensul meu de mers inainte,concomitent sau ulterior ?
2.chiar daca intrase concomitent sau ulterior trebuie sa vad daca si-au schimbat directia de mers sau au oprit brusc (6 pct. 1 din O.U.G. 195/2002(Codul rutier), republicată
In aceste dispozitii este definita sintagma „neacordarea prioritatii de trecere”.

In aceasta dispozitie legala se arata ca:“În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:

1.acordare a priorităţii – obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească”.) ?
Adica ,pentru a exista neacordare de prioritate trebuie sa fie sau nu concomitent intrunite 2 conditii : 1 pietonul sa fie pe sensul meu de mers si nu pe contrasens si 2.acesta sa-si schimbe brusc directia sau sa franeze ?

3.In eventualitatea ca militia nu depune inregistrarea pe care o invoc ati putea sa-mi spuneti unde se afla sediul materiei (oug art.? ) care prevede obligatia conducatorului auto de a nu parasi autovehiculul dupa ce este oprit ? Adica practic eu sunt pus in imposibilitatea de a obtine si conserva probe( de ex. sa obtin datele de identificare ale pietonului caruia se presupune ca nu i-as fi acordat prioritate pentru a-l putea cita ca martor ) fiind si singur in masina ,asadar nedepunerea filmarii imi vatama dreptul la aparare intrucat sunt in imposibilitate sa probez in contra.

4. Ce as putea sa invoc pentru transformarea amenzii de prioritate in avertisment si anularea masurii complementare ?

V-as ruga sa raspundeti numai la acele intrebari la care sunteti 100% siguri de raspuns .

Va multumesc foarte foarte mult!
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 12:53, 14 Octombrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum se spune in art 100 alin (3) lit b Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai ;

1. Acum ,in eventualitatea ca va trimit filmarea in instanta la ce trebuie sa fiti atent daca exista pietoni angajati in traversare pe sensul dvs de mers inainte si in timpul trecerii dvs.

2.nu are relevanta faptul ca s-au oprit sau nu din mers. Daca pietonii sunt pe sensul dvs de mers, dvs trebuia sa opriti si sa le dati prioritate asa cum este clar precizat in art 100 alin (3) lit b.

3 Nicaeri nu este prevazuta obligatia conducatorului auto de a nu parasi autovehiculul dupa ce este oprit. (Desi ar fi ciudat sa fiti oprit de politie si dvs. sa coborati, sa incuiati masina si sa plecati ...) Se itereaza doar obligativitatea respectarii semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu.

4. Puteti invoca OG 2 /2001 art. 7 alin 2 si alin 3
(2) Avertismentul se aplică în cazul în care fapta este de gravitate redusă.
(3) Avertismentul se poate aplica şi în cazul în care actul normativ de stabilire şi
sancţionare a contravenţiei nu prevede această sancţiune.

Daca politia depune filmul cu contraventia dvs. nu prea aveti sanse sa demonstati contrariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corecta incadrare in drept a neacordarii de prioritate pietonilor Florin111 Florin111 Am fost sanctionat cu amenda si suspendare permis pe 30 de zile pentru neacordare prioritate pieton ,iar procesul verbal urmeaza sa-l atac in instanta fiindca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o ... Eta 51 Eta 51 Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 60 de zile si 6 puncte de amenda adica 835 lei, pentru neacordare prioritate la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, astazi m-au oprit domnii de la politie si mi-au suspendat ... ManciuB ManciuB Buna ziua, Astazi m-au oprit domnii de la politie si mi-au suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 60 de zile + 6 puncte de amenda pentru urmatoarea ... (vezi toată discuția)