avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Excursie in Laponia cu minorii de Craciun prin ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Excursie in Laponia cu minorii de Craciun prin suplinirea acordului celuilalt parinte de instanta

1) Excursie in Laponia ( in tara lui Mos Craciun, cum se zice) cu minorii de Craciun prin suplinirea acordului celuilalt parinte de instanta considerati ca este sau nu in interesul superior al minorului?

Excursia o va face parintele nerezident si va fi un dar pentru minore ( una are 11 ani, iar cealalta 8 ani ) dar si pentru ca are program de vizita de legaturi personale cu minorele, insa nu are data trecuta cu privire la Craciun.Este conventie notariala de divort si nu hotarare judecatoreasca.

2 ) Apreciati ca exista urgenta in raport de varsta minorelor pentru a se face excursia in Laponia in acest an?

V-as ruga sa imi raspundeti cat mai multi pe scurt cu, da sau nu, in functie de cum apreciati.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 11:28, 28 Septembrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din cate inteleg, divortul/separarea este recent si mamica nu e de acord cu planurile lui taticu, desi suna excelent ptr 2 fetite de varsta respectiva. Craciunul cade in vacanta de iarna care ar fi trebuit reglementata. Daca e reglementata gen in anii pari prima sapt a vacantei de iarna cu tatal....sunt putine sanse sa obtineti suplinire acord.
Mai mult decat atat, din tara nu se iese decat cu ordonanta DEFINITIVA, chiar daca e executorie de la fond. Asa ca daca mamica va face apel....nu vor putea pleca. In Buc o astfel de ordonanta cu apelul aferent dureaza 4 luni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Octombrie 2017
asaofi, utilizator
Ordonanta e definitivă de la prima instanța.
Poate cere ea suspendarea dar nu o va obține.

Dvs. spuneti ca la frontiera politistii nu permit ieșirea din țară decat dupa ce se va judeca apelul?
Nu am auzit chestia asta.
Stiti pe cineva care nu a putut ieși din țară cu ordonanta câștigată?

Ar fi culmea sa mai fie necesar încă un proces si cu alte organe
de stat.

Deci ziceți că este în interesul superior al.copilului excursia inteleg.
Nu este noua ideea.
Acum 2 ani ă incercat dar nu a vrut mama amiabil.

Are convenție notariala dar nu este trecută perioada exactă..
Scrie ca o saptamana de vacanta.
De aceea eu zi ca si daca politia de frontieră ar vrea hotărâre definitivă de suplinire de fapt acordul exista dar nu e specificat cand anume, respectiv Crăciunul.
Altfel spus doar perioada pe zile ar trebui specificată prin instanța.
Deși el iese din țară cu procura de fel.
Din moment ce este specificat o saptamana acordul exista...
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Octombrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din moment ce este specificat o saptamana acordul exista.

La frontiera, nu il va lasa sa iasa in baza acelei conventii, chiar si sa scrie explicit ca are program de vizita 15-30dec, tot nu il lasa, acordul trebuie sa fie dat expres pt iesirea din tara.
Sa o notifice pe mama sa aiba acordul sau dezacordul ei si apoi actionat in instanta pe ordonanta.
Problema e daca obtine o hotarare ca trebuie sa fie legalizata, ori cum sa fie daca va declara apel ?
O avem pe maria pe forum, care desi a obtinut o hotarare pe ordonanta, a ratat excursia.
Macar fetele au pasaport ?
Pașapoartele minorelor au expirat in vara.
A vrut să le ducă la mare în Spania dar au expirat pașapoartele.

Hotărârea se poate legaliza ca este executorie.
Spre exemplu pe ordonanta poti inscrie copilul la scoala si daca se declara apel tot din același motiv.Nu se așteaptă judecarea apelului.

Imi puteti indica linkul cu Maria?

Nu ati raspuns daca considerați ă fi sau nu in interesul superior al minorelor excursia.

Dacă există probleme din partea autorităților ar trebui si ele chemate în judecată pe ordonanta ar putea fi o varianta ca sa fie obligate sa permita tot si sa nu aiba drept de refuz.
Iarăși ceva simplu se complică daca chem si alte autorități în judecată.
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
c) minorului care este titular al unui document de călătorie
individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi care călătoreşte
în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în
aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară
declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada
faptului că i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătoreascărămasă
definitivă şi irevocabilă sau că exercită singur autoritatea părintească
în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă
ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru
procesele începute cu data de 15 februarie 2013;

Din Legea 248/2005, actualizata, Art 30
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2017
asaofi, utilizator

Alte discuții în legătură

Fosta sotie nu-mi da declaratie notariala sa pot pleca cu minorul in vacanta. laurentiu1974 laurentiu1974 Buna ziua, Vrea sa plec cu baiatul in vacanta si fosta sotie nu vrea sa-mi dea declaratie notariala si imputernicire sa pot merge cu minorul in vacanta.Pot ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul? claudiuionescu75 claudiuionescu75 Buna ziua, Poate fosta mea sotie sa-l scoata din tara pe fiul nostru fara acordul meu? Precizez ca am divortat in 2010, inainte de aparitia legii privind ... (vezi toată discuția)
Suplinire acord pt pasaport si iesire din tara cristinastoica876 cristinastoica876 Buna seara, Tocmai am intrat in posesia unei hotarari a unei ordonante presidentiale pt suplinire acord a celuilat parinte fiindu-mi necesara la ... (vezi toată discuția)