Buna ziua. As vrea sa stiu, pitbullii pot fi tinuti intr-un apartament de bloc? Cand ies la plimbare cu stapanul lor, folosind liftul si scarile blocului sunt fara botnita. Nu sunt caini considerati periculosi?
Ordonanta de urgenta nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de detinere al câinilor periculosi sau agresivi.
In temeiul prevederilor art., 114 alin. (4) din Constitutia României, Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.
CAPITOLUL l
Dispozitii generale
Art. 1. - În sensul prezentei ordonante de urgenta, prin câini periculosi se întelege câinii apartinând urmatoarelor rase, grupate în doua categorii, dupa cum urmeaza:
a) categoria l: câinii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
CAPITOLUL II
Obligatiile detinatorilor de câini si conditiile detinerii acestora
Art. 3. - (1) Proprietarii sau detinatorii temporari ai câinilor prevazuti la art. 1 au urmatoarele obligatii:
a) sa aiba vârsta minima de 18 ani;
b) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
c) sa nu fi fost condamnati pentru savârsirea unei infractiuni contra persoanei.
(2) Proprietarii sau detinatorii temporari ai câinilor prevazuti la art. 1 si la art. 2 alin. (1) au obligatia sa înregistreze câinii la Asociatia Chinologica Româna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, si sa inscriptioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau, dupa caz, "Câine agresiv", printr-o placuta având dimensiunile de cel putin 15 x 25 cm.
Art. 4. - (1) Proprietarii de câini prevazuti la art. 1 au obligatia sa depuna la sediul politiei în a carei raza este situat imobilul în care este detinut câinele o adeverinta în fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Româna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevazute la art. 1, precum si o declaratie pe propria raspundere cuprinzând urmatoarele date:
a) numarul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c) efectuarea sterilizarii câinilor prevazuti la art. 1 lit. a);
d) existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de câinii prevazuti la art. 1
lit. a).
(2) Accesul câinilor prevazuti la art. 1 lit. a) în partile comune ale imobilelor în care sunt detinuti, pe drumurile publice si pe caile de acces catre acestea este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti în zgarda si lesa sau ham de catre proprietar ori de catre detinatorul temporar.
(3) Stationarea câinilor prevazuti la art. 1 lit. a) în partile comune ale imobilelor prevazute la alin. (2) este interzisa,
(4) Accesul câinilor prevazuti la art. 1 lit. b), precum si al câinilor din rasele Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias si metisii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum si în partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti în lesa de catre o persoana care îndeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1).
Inregistrati o sesizare la politie, sa verifice daca omul indeplineste conditiile si sa il avertizeze sa ii plimbe cu botnita.
banuiesc ca vb de un caine adult..