avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea disciplinară pe baza absențelor ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea disciplinară pe baza absențelor nemotivate!

Avem 2 angajați care absentează nemotivat, incepand cu data de 02.10.2017. Pe data de 05.10.2017 s-a întocmit referatul de sesizare, pe 06. 10.2017 decizia de convocare a comisiei disciplinare, trimisă prin scrisoare recomandată ambilor angajați, la adresa domiciliului ( nu răspund la telefon), fiind chemați la data de 16.10.2017 sa-si motiveze absenta nemotivată.Unul din ei a refuzat primirea scrisorii recomandate.
Intrebarile sunt urmatoarele:
-in cazul in care niciunul din angajați nu se prezintă la locul convocării ce urmeaza?In informatiile găsite se precizează ca urmeaza procesul-verbal care propune sanctionarea angajatului si decizia angajatorului de încetare contract disciplinar, trimis in termen de 5 zile angajatului, ca sa o poată ataca in instanta in termen de 30 zile.
- daca nu o ataca in termenul prevăzut de lege dupa 30 de zile mai are dreptul sa-si facă dreptate?
- de cate ori se face convocarea disciplinară? D-na de la Revisal a mentionat ca abia dupa 3 convocari e posibil de emis decizia de concediere disciplinară.
- are dreptul angajatorul in cazul absențelor nemotivate/ perioada cercetarii dsciplinare sa suspende contractele lor si pentru cate zile?
- de ce alte aspecte ar trebui sa ținem cont?
Este pentru prima oară cand parcurgem aceasta procedură.
Mulțumim anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:30, 16 Octombrie 2017
1. Daca niciunul nu se prezinta la comisie fara un motiv obiectiv , acest lucru da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare.

In acest caz, se va incheia procesul-verbal cu propunerea de sanctionare; se va aplica sanctiunea ; se va emite decizia de sanctionare care se comunica in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

2. Salariatul poate contesta decizia la Tribunalul in razacaruia are domiciliul in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

3. Depasirea termenului de contestare are ca efect respingerea contestatiei ca fiind prescrisa.

4. Procedura cercetarii disciplinare nu este prevazuta in legislatie , ci in regulamentul intern al angajatorului. In acest caz, numarul de convocarii este stabilit de catre comisia de disciplina daca nu exista asa ceva reglementat in reg.intern.

5. Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Mai multe detalii gasiti accesand link-urile de mai jos :
www.avocatnet.ro/articol_459...

www.avocatnet.ro/articol_430...
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mulțumim pt linkuri, foarte utile.
Ce inseamna de fapt radierea sancțiunii de la emitere dupa 12 luni?
In cazul in care angajatorul dispune desfacerea contractului disciplinar pt absente nemotivate dupa 12 luni este obligat sa steargă sancțiunea? De unde, din registrul societatii sau la Revisal?
Potrivit Codului Muncii, o sancțiune disciplinară aplicată unui salariat se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancțiune disciplinară în acest termen.

Detalii : [ link extern ] /
Cornel Vasile a scris:


5. Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.


....nu, nu se poate suspenda, masura s-a declarat neconstitutionala prin Decizia nr. 279/2015 începând cu 17.06.2015. Cazurile de suspendare sunt expres prevazute la art. 52.

Nata88, ati procedat corect pana acum. Trebuie doar sa le comunicati PV-ul si decizia de incetare. Ce fac cei doi dupa, e fix problema lor. Au in schimb dreptul, in caz de litigiu, la drepturile salariale neridicate. (CO neefectuat, salariu neridicat etc)

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu cunoasteti prevederile Codului Muncii , nu mai postati aberatii pe Forum ... suspendarea c.i.m. pentru absente nemotivate nu a fost declarata neconstitutionala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)
Nedepunere cerere de reluare activitate din concediu crestere copil marcelacisar marcelacisar Buna ziua, Am un caz de contract suspendat pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, care a expirat de 2 luni , iar angajata nu s-a prezentat ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)