avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sambata si Duminca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sambata si Duminca

Buna ziua, Lucrez de 21 ani la o firma unde pana acuma 1 luna am avut CCM, de 1 luna am ramas fara CCM deoarece nu mai avem sindicat reprezentativ. Eu lucrez in ture ( program non - stop 12h zi 24 h liber, 12h noapte 48 h liber ) pana acum conform CCM sambata si duminica era platita cu 100%. Acuma fara CCM am intrat pe Codul Muncii. Doresc sa preceizec ca daca sunt de serviciu 12h sambata de zi , duminica intru de noapte 12h.
1.Doresc sa`mi spuneti cum trebuie platita sambata si duminica. Acest spor de sambata si duminca nu se afla trecut in CIM cum spune si legea " se plateste cu un spor conf CCM sau CIM"
2. Doresc sa`mi spuneti daca acest spor pe care eu il primesc de 21 ani , nu trebuia trecut in CIM ( a fost un spor cu caracter permanent timp de 21 ani)? pe care de altfel banca unde am imprumut la luat in calcul.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:40, 15 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In lipsa CCM, drepturile salariatului sunt trecute in CIM sau in ROI. Bineinteles, peste toate e legea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.
Iulian Manea a scris:

In lipsa CCM, drepturile salariatului sunt trecute in CIM sau in ROI. Bineinteles, peste toate e legea.

Rog un raspuns mai clar. Cum se plateste sambata si duminica. Si daca firma era obligata sa treaca in CIM acest spor de sambata si duminica. Multumesc
ehhh. nici mie nu mi se plateste sporul de noapte sau zilele de weekend .....
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ Andreiush

Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca , in suma fixa sau in cota procentuala.

@ dandandandan
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor obligatoriu 10 zile lucrate Mihandaher Mihandaher In conditiile in care un angajat lucreaza 10 zile (de luni pana miercuri in saptamana urmatoare) si apoi beneficiaxa de 4 zile de repaus (joi pana duminica in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! doresc să știu dacă în codul muncii este prevăzut ... GABRIELUU GABRIELUU Bună ziua! Doresc să știu dacă în codul muncii este prevăzut cum sunt plătite zilele de sămbata duminică și sărbători legale ! Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Contract de muncă Ionuț Cătălin2020 Ionuț Cătălin2020 Bună seara , am o nelămurire , lucrez într-o companie foarte mare având următorul program 6+2( 6 zile lucrez + 2 libere ) , prind și sâmbete și ... (vezi toată discuția)