avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Facilitati angajatori
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Facilitati angajatori

Buna ziua,
Angajatorul are vreo facilitate daca angajeaza someri? (nu apartin vreunei categorii anume, adica nu au nici peste 45 de ani, nici proaspeti absolventi)
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Patience , utilizator 09:20, 17 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate fi tanar NEET sau somer cu indemnizatie. Adresati-va cu incredere AJOFM din judetul dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 76/2002
Art. 93
(1) Angajatorii care încadrează în muncă persoane din rândul șomerilor, pe care le mențin în activitate pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la data angajării, beneficiază de reducerea sumei reprezentând contribuția datorată de angajator la bugetul asigurărilor pentru șomaj, potrivit legii.

(2) Reducerea contribuției se acordă începând din anul fiscal următor, pentru o perioadă de 6 luni, și constă în diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat în condițiile prevăzute la alin. (1) din numărul mediu scriptic de personal încadrat cu contract individual de muncă din anul respectiv.
Mulțumesc,

Citind legea am gasit si eu articolele mentionate.
Ce nu am gasit este daca trebuie incheiat contractul pe o perioada mai mare de sase luni, sau se accepta pe o peroada mai scurta si apoi prelungirile pana la 6+ luni si daca angajatorul trebuie sa faca ceva pt a obtine aceasta facilitate (cereri, formulare, dosare).
Ma puteti indruma unde ma informez in sensul acesta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea mentioneaza cel putin ..... adica sa le mentineti in activitate minim 6 luni . prin urmare,consider ca se poate incheia un c.i.m. cu o durata mai mica si apoi sa fie prelungita durata acestuia.

Norme de aplicare a Legii 76/2002
Art. 62
(1) Pentru a beneficia de reducerea sumei reprezentând contribuția datorată de angajator bugetului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile art. 93 din lege, angajatorii vor depune la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București o cerere, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 21, însoțită de următoarele documente:
a) tabelul nominal cu persoanele încadrate în muncă din rândul șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, pe care le-a menținut în activitate o perioadă de cel puțin 6 luni;
b) contractele individuale de muncă, în copie, ale persoanelor cuprinse în tabelul nominal prevăzut la lit. a).

(1^1) Cererea și documentele prevăzute la alin. (1) se depun după expirarea perioadei de 6 luni în care au fost menținute în activitate persoanele încadrate în muncă din rândul șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, dar nu mai târziu de data de 30 iunie inclusiv a anului fiscal următor celui în care s-au împlinit cele 6 luni.

(1^2) Nedepunerea documentelor prevăzute la alin. (1) în termenul prevăzut la alin. (1^1) atrage încetarea dreptului angajatorului de a beneficia de reducerea sumei reprezentând contribuția datorată de angajator la bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile art. 93 din lege.

(1^3) Documentele prevăzute la alin. (1) se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agenției pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, conform prevederilor legale, ca urmare a deținerii unui certificat calificat, eliberat în condițiile Legii nr. 455/2001, republicată.

(1^4) În situația în care documentele transmise în termen, prin modalitățile prevăzute la alin. (1^3), nu sunt lizibile, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București solicită angajatorului redepunerea acestora în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.

(1^5) În situația în care angajatorul nu redepune documentele care nu sunt lizibile în termenul de 5 zile prevăzut la alin. (1^4), acesta poate solicita acordarea dreptului de a beneficia de reducerea sumei reprezentând contribuția datorată de angajator bugetului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile art. 93 din lege, prin depunerea documentelor prevăzute la alin. (1) în termenul prevăzut la alin. (1^1).

(2) Prin numărul mediu scriptic de personal la care se face referire la art. 93 alin. (2) din lege se înțelege numărul mediu lunar de salariați.
......
VA multumesc mult pentru ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane aflate in somaj suciugeorgeta suciugeorgeta Daca un angajator doreste sa incadreze persoane aflate in somaj cum se procedeaza?...ce avantaje are si ce trebuie sa faca? (vezi toată discuția)
Angajat somer mihaela2513 mihaela2513 Buna ziua. Dorim sa angajam pe cineva care este in somaj de o luna.Care sunt avantajele angajatorului? (vezi toată discuția)
Angajare somer-facilitati 2012 psf psf Buna ziua. Ma intereseaza daca un angajator, care doreste sa incadreze in munca, cu CIM pe perioada nedeterminata si salar minim pe economie, o persoana in ... (vezi toată discuția)