Buna seara. Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema. Situatia financiara a societatii la care lucrez este extrem de critica si se zvoneste ca angajatorul doreste sa initieze procedura de declansare a declararii falimentului (nu cunosc termenul legal, dar aceasta este ideea). As vrea sa stiu la ce riscuri vom fi supusi noi, angajatii. Concret, ma intereseaza daca in aceasta situatie angajatorul este obligat sa achite obligatiile financiare fata de noi: plata salariului la zi, plata concediului de odihna neefectuat, plata unui preaviz, plata salariilor compensatorii. Sau singura cale va fi actiunea in justitie? De asemenea, are restante uriase si la achitarea contributiilor sociale, desi ne-a retinut lunar cotele aferente. Multumesc mult.
Conform legii insolventei, la şedinţele adunării creditorilor vor putea participa 2 delegaţi ai salariaţilor debitorului, votând pentru
creanţele reprezentând salariile şi alte drepturi băneşti. Regimul juridic al recuperarii creantelor salariale a beneficiat de modificari legislative importante, menite sa asigure, pe de-o parte, o pozitie superioara in ordinea de prioritate la distribuirea sumelor rezultate in urma valorificarii patrimoniului debitorului aflat in insolventa si, pe de alta parte, formarea unui fond de garantare care sa asigure plata creantelor salariale impotriva angajatorilor aflati in insolventa.
Aceste modificari legislative au intervenit odata cu adoptarea, in cursul anului 2006, a doua legi care stabilesc cadrul normativ aplicabil regimului juridic al creantelor salariale in cazul insolventei angajatorului, si anume: Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei si Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului pentru plata creantelor salariale, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2007.
Dispozitiile normative ale ambelor legi se coroboreaza cu normele prevazute in Codul Muncii, si anume art. 156, care prevede ca „salariile se platesc inaintea oricarei alte obligatii a angajatorilor, si art. 167 „constituirea si utilizarea fondului de garantare pentru plata creantelor salariale se vor reglementa prin lege speciala".
De asemenea, Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede, in art. 48, ca „toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii" si ca, „ in caz de faliment sau lichidare judiciara, salariatii au calitatea de creditori privilegiati, iar drepturile lor banesti constituie creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori."
Multumesc pentru raspuns. As vrea, insa, sa stiu mai clar ce anume este obligat angajatorul sa ne plateasca. Faptul ca pot participa reprezentantii salariatilor nu ma incanta cu nimic: suntem "o mana" de oameni la firma respectiva (3-4 salariati), asa ca - cel putin pe mine - ma intereseaza ce voi primi si daca, in aceasta situatie, a falimentului, recuperarea a ceea ce nu ni se va da se face tot prin proces, in instanta. De asemenea, ma intereseaza daca plata salariilor compensatorii mai este valabila in cazul falimentului. Multumesc
Potrivit CCMN, la încetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Prin urmare, si in caz de faliment angajatorul va plati aceste salarii compensatorii.
Va multumesc mult. Mai am o rugaminte: as vrea sa stiu daca salariile compensatorii se mai platesc daca ma angajez in alta parte imediat dupa incetarea contractului de munca la firma care intra in faliment. Multumesc.