Biserica se supune Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public?
Art. 2 din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public:
În sensul prezentei legi:
a) prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice,
Art. 41 din Statutul BOR (Hotărârea nr. 53/2008 privind recunoaşterea Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române):
(1) Patriarhia, mitropolia, arhiepiscopia, episcopia, vicariatul, protopopiatul (protoieria), mânăstirea şi parohia sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică, cu drepturile şi obligaţiile prevăzute de prezentul statut.
Din aceste doua texte (sau din altele) se poate trage concluzia ca BOR trebuie sa respecte Legea 544/2001?
Concret, sa presupunem ca as vrea sa aflu cat a costat pana acum Catedrala Mantuirii Neamului. Pot face o cerere in temeiul Legii 544/2001 pentru a afla aceasta suma?
Personal, nu va dau nicio sansa, BOR va motiva ca sumele sunt din donatii private, iar ca pentru sumele alocate de la bugetele publice sa va adresati institutiilor care le-au acordat.
Catedrala mânuirii neamului ă vrut să se ridice de unul din regii României dar nu a reușit din cauza ca a inceput războiul daca retin eu bine.
Se zice ca de abia atunci când se va termina aceasta catedrală poporul roman va redeveni ce a fost...
Leul era si valuta forte...alaturi de dolar, franc elvețian...
Din punctul meu de vedere asa ar trebui să fie leul...
Sper sa nu înceapă iarăși vreun razboi mondial si sa nu o termine...
După cum ați văzut se tot fac amenințări cu rachete nucleare si au aparut președinți de stat foarte nervoși...
Catedrala Mântuirii Neamului este construită din banii donați de enoriași, iar NU din taxe și impozite.
BOR nu-i o instituție bugetară să dea socoteală ce face cu banii donați de enoriași.
`
Dar nu-i un secret ce face BOR cu banii proprii, sau cum și în ce îi investește.
Dacă printre donatori sunt și Consilii Locale ale primăriilor sau Consilii Județene, sumele încasate și de la Instituții ale statului sunt tot donații.
Cf. Legii conteciosului adm. 554/2004 art. 2 alin. (1) lit. b) din definitia ca "autoritate publică - orice organ de stat sau al unităţilor administrativ-teritoriale care acţionează, în regim de putere publică, pentru satisfacerea unui interes legitim public; sunt asimilate autorităţilor publice, în sensul prezentei legi, persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică" coroborata cu art. 41 citat de dvs. BOR ar fi obligata sa va raspunda.
In acest caz sumele donatiilor sunt obligatorii a fi publice cu exceptia numelor donatorilor privati care au specificat expres acest lucru. Eu zic sa va exercitati drepturile fundamentale. Nu sunt sanse prea mari in aceste "vremuri de restriste si jale" in care isi vor aduce aminte de credinta uitata.