Bună ziua.
Sunt profesor titular cu norma întreagă într-un liceu . Din primăvara anului viitor voi participa la un concurs pentru postul de asistent universitar si aș lucra în paralel în ambele instituții, într-una cu jumătate de normă iar în cealaltă cu norma întreagă. Deoarece nu există incompatibilitate între cele două funcții conform codului muncii pot lucra la doi angajatori diferiți (răspuns primit din partea Ministerului Educației).
Vă rog să-mi spuneți dacă Art. 114 se referă la durata maximă legală a timpului de muncă la un angajator sau la orele adunate la doi sau mai mulți angajatori? Mă interesează dacă pot activa simultan într-o instituție cu jumătate de normă care înseamnă 9 ore convenționale de predare (20 ore activitate/săptămână care cuprinde orar, planificări, excursii etc) iar în cealaltă cu 11 ore convenționale de predare (normă întreagă însemnând 40 de ore de activitate/săptămână).
Codul Muncii actualizat 2017 (Legea nr. 53/2003) Art. 114 (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. (2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână. Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni
Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.
Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.
Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)
Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).
Sunt in situatia bizară de a nu înțelege interpretarea art 135 alin 1 din Legea nr 53/2003 care prevede că salariații au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
Vă rog să-mi comunicați exact câte ore pot lucra pe săptămână cu două CIM-uri (unul la stat și unul la particular). Pot lucra maxim câte 48 de ore la un loc de muncă și 48 ore la celălalt? Ori trebuie să adun orele lucrate în cele două locuri și trebuie să împart cu 5/6/7 zile (câte zile exact) iar numărul total de ore lucrate nu poate depăși 12 ore/zi ori numărul orelor lucrate la un singur angajator nu poate depăși 12 ore pe zi?
Am colegi profesori la București care au norma întragă (40 ore) la universitate și norma întreagă (40 ore) la preuniverstate și activează de ani de zile.
Unui coleg profesor de la Cluj ieri i-a fost cererea acceptată de ISJ să activeze cu 2/3 din norma la preuniversitate pe lângă norma întreagă la Universitate iar mie în județ mi-a fost cererea respinsă.
Juristul de la ISJ nu mi-a dat voie să am mai mult de jumătate de normă la catedră (20 ore) deoarece mai am un contract de muncă la privat cu 40 ore. Mi-a spus că cele 60 ore se împart la 5 și așa ies 12 ore de lucru + 12 ore de odihnă.
Juristul de la ITM mi-a spus că legea e interpretabilă iar cele 12 ore de odihnă se referă la un singur CIM și că pot lucra liniștit cu 40 ore în ambele locuri. Juristul de la ITM nu mi-a putut da niciun răspuns oficial doarece a zis că depinde de juristul ISJ-ului cum interpretează legea.