Cum pot proceda dacă odată cu contractul de munca am semnat la notar și o convenție prin care ma oblig sa rămân in firma 10 ani altfel ma oblig sa platesc 6000€ Am stat 8 din cei zece ani și îmi doresc sa plec
Art. 3 C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....
Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. -. (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)
Convenția încheiata între părți in baza 696 codcivi am convenit urm : in perioada 2010-2020 numita (eu) va urma cursurile de as . De farmacie necesar desf. Activității in cadrul pârtii contractante pe cheltuiala exclusiva a firmei .cheltuielile de școlarizare se rezuma la taxe aferente școlarizării și de transport . Contraprestația la care (eu) ma oblig in schimbul achitării de către firma a cheltuielilor de școlarizare și transport sa prestez serviciu in cadrul firmei pe o perioada de 10 ani din momentul absolvirii . Cu titlu de clauza penala părțile contractante convin in cazul in care după absolvirea cursului in condițiile arătate eu nu voi respecta obligația pe toată perioada convenita , voi achita 6000€ firmei cu titlu executoriu