avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA pe numele meu, sofer alta persoana. Cine este ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA pe numele meu, sofer alta persoana. Cine este penalizat la RCA?

Buna ziua!

De curand (doua saptamani) o persoana a facut accident cu masina mea, a incheiat cu celalalt sofer o "amiabila" si i-a dat acestuia asigurarea pe numele meu. Vreau sa stiu, daca la urmatoarea polita RCA, accidentul va fi in 'contul" meu si voi fi penalizat adica voi plati mai scump asigurarea.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 21:34, 23 Octombrie 2017
Este logic ca atat timp in evidente figureaza ca inn baza politei RCA pe numele dv a fost executata reparatia auto,dv va si titular de polita urmeaza sa suportati consecintele
Conditionat de interesul dv,aveti dreptul sa va instituiti cu pretentii impotriva autorului evenimentului rutier
Va multumesc pentru raspuns!
Ce presupune sintagma "aveti dreptul sa va instituiti cu pretentii"?
Ce as putea sa fac mai departe in conditiile in care nu m-a intrebat daca poate sau nu sa foloseseasca polita mea de asigurare? Este legal sa faca asa ceva? Avea drepotul sa se foloseasca de polita tinand cont ca eu nu am fost implicat in accident si amiabila s-a facut intre alte persoane? Nu trebuia, oare, sa semnez ceva ca sunt de acord sa foloseasca polita mea?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017
ionica86, utilizator
Buna ziua,

Legea prevede ca:
"(3) Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul - pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staţionării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri până la limita de răspundere prevăzută în contractul RCA pentru:
b) prejudiciul produs din culpa conducătorului vehiculului asigurat;
...
(4) Prevederile alin. (3) lit. b) se aplică inclusiv în cazurile în care la data accidentului conducătorul vehiculului:
a) a condus vehiculul fără consimţământul expres sau prezumat al asiguratului;
....
Asigurătorul RCA are dreptul de a recupera sumele plătite drept despăgubire de la persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului, în următoarele situaţii:
d) persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului a condus vehiculul fără consimţământul contractantului;
...
Dacă la momentul producerii evenimentului vehiculul este însuşit şi utilizat fără acordul proprietarului şi acest lucru este sesizat în scris poliţiei, coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului este neafectat. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!!! accident cu vatamare corporala giani_cainele giani_cainele IN URMA CU O LUNA AM ACCIDENTAT CU MASINA O PERSOANA CARE SE AFLA LA VOLAN SI CIRCULA CORESPUNZATOR.EU AM POLITRAUMATISM LA MB INFERIOR IAR DUMNEALUI SI-A ... (vezi toată discuția)
Asigurator rca solicita recuperarea despagubirii suportate KMaria KMaria Buna , Anul trecut in august s-a intamplat sa fiu implicata ca si conducator auto, intr-un accident rutier minor. Nici in momentul de fata nu sunt 100% ... (vezi toată discuția)
Asiguratul nu isi asuma raspunderea civila rca FearS FearS Pe scurt, am parcat masina in benzinarie. In spatele masinii era semnul INTERZIS, nu l-am depasit, si mi`am gasit masina lovita in partea din spate-stanga cu ... (vezi toată discuția)