Daca fac contestatie la procesul-verbal prin care mi se suspenda dreptul de a conduce auto si pierd in instanta, mai pot beneficia de micsorarea perioadei de la 90 zile la 30 zile, prin examen?
Dacă îndepliniți conditiile, puteti beneficia de reducerea perioadei de suspendare In cazul pierderii contestatiei contraventionale în instanță .
Dacă vi s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 sau 90 de zile, puteți solicita reducerea perioadei de suspendare aplicată dacă îndepliniți următoarele condiții – art. 221 Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002:
a) ați fost declarat admis la testul de cunoaștere a regulilor de circulație;
b) aveți vechime în conducere cel puțin un an înaintea săvârșirii faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârșirii faptei pentru care solicitați reducerea suspendării nu ați beneficiat de o altă reducere a perioadei de suspendare;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării faptei nu ați avut suspendat dreptul de a conduce.
Pentru reducerea perioadei de suspendare, după promovarea testului de cunoaștere a regulilor de circulație, trebuie să vă prezentați la poliția care vă are în evidență cu următoarele documente:
1. act de identitate (original+copie);
2. proces-verbal (original+copie);
3. chitanța plată amendă (original+copie);
4. dovada reținere permis de conducere (original+copie);
5. dovada promovării testului de cunoaștere a regulilor de circulație;
6. cererea.
Nu puteți beneficia de reducere – art. 221 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 – dacă:
a) perioada de suspendare inițială a fost majorată;
b) ați cumulat, din nou, 15 puncte de penalizare în următorul an (12 luni) de la data expirării ultimei suspendări a permisului de conducere;
c) ați fost implicat într-o tamponare fiind sub influența alcoolului (sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat), iar fapta nu constituie infracțiune;
d) suspendarea permisului de conducere a fost dispusă pentru nerespectarea regulilor de circulație la calea ferată
Multumesc. Nu am avut nici o abatere in ultimii 3 ani. Permisul a fost suspendat pentru depasirea vitezei in localitate, avand, conform proc.vb. 101 km./ora. Voi contesta in instanta cu speranta ca voi castiga, daca nu, va trebui sa gasesc o solutie pentru 30 zile sa nu-mi pierd serviciul(care depinde de permisul auto), de aceea vroiam sa stiu daca am dreptul la reducere, fiindca 90 zile e prea mult. Inca o data multumesc!