avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat.

Buna seara. Am si eu o intrebare: prietenul meu a primit o suspendare de permis pentru un an (adica el mi-a spus ca nu a inteles prea multe de la avocatul sau si din foaia data de la judecator)dar crede ca e anulat, deci timp de 1 an nu are voie sa puna mana pe volan idea este ca noi locuim in strainatate. Iar judecatorul a dat sentinta pe la sfarsitul lunei Mai. (Procesul a avut loc im lipsa lui deoarece muncea in strainatate).El de atunci nu a mai pus mana pe volan, idea este ca acum cateva zile cand am umblat in portofelul lui, el avea acel card in portofel, (ma refer ca avea permisul in portofel) lucrul acesta mi s-a parut ciudat asa ca am cautat cateva informatii pe internet in care spuneau ca suspendarea se aplica fix din data cand vine predat permisul si nu din data in care se pronunta sentinta (+ inca 30 de zile pentru rea credinta, faptul ca a intrecut limita de timp in care trebuia sa-l fi predat). Asa ca am decis sa vorbesc cu el, si mi-a spus ca sora lui (care sta in tara si locuieste in casa lui) nu a primit nici o instiintare cum ca ar fi trebuit sa predea permisul, si nici in hartia emisa de la judecator nu a fost specificat acest lucru. Ci doar faptul ca este suspendat. Imi este teama acum ca de la sfarsitul lunei Mai pana acum (jumatea lui octombrie) nu-i vor si luate in calcul aceste zile de “repauz”..ma puteti clarifica in privinta acestui lucru?
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 12:57, 23 Octombrie 2017
Să întrebe avocatul dacă permisul este suspendat sau anulat.
Se pare ca este vorba de un dosar penal? Dacă da si perioada este de un an atunci e vorba de anularea permisului nu de suspendarea lui.
Ca sa poata circula din nou va trebui să dea din nou examen pentru carnet.
Chiar si asa nu inteleg cum de inca este in posesia carnetului.
Carnetul este emis de poliția română?
Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Gheorghe Florin a scris:
Da este vorba de dosar penal. Si este emis de politia romana. Dar daca este anulat, perioada acea de un an a inceput? Sau trebuie sa il predea (de tot) ca sa inceapa. El in iunie ar putea reincepe scoala de soferi din nou?
Să întrebe avocatul dacă permisul este suspendat sau anulat.
Se pare ca este vorba de un dosar penal? Dacă da si perioada este de un an atunci e vorba de anularea permisului nu de suspendarea lui.
Ca sa poata circula din nou va trebui să dea din nou examen pentru carnet.
Chiar si asa nu inteleg cum de inca este in posesia carnetului.
Carnetul este emis de poliția română?

Nu cunosc detalii din dosar. Daca spuneti ca are suspendat carnetul un an acesta curge de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești .

Pentru exactitatea informației parcurgeți art. de mai jos

Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.

Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(2^1) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, în condiţiile ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 24 alin. (53), fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.
(2^2) În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată într-una din situaţiile prevăzute la alin.(1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
a) este aptă din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art.24 alin.(6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una din situaţiile prevăzute la alin.(1).
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari og.21/2014 va rog cristianpopescu1981 cristianpopescu1981 Buna ziua m-ar interesa daca aceasta modificare se aplica si pentru cei carora le-a fost anulat permisul acum 2 ani si si le-a expirat perioada de asteptare, ... (vezi toată discuția)
De ce trebuie să aștept 6 luni de la data executării pedepsei pentru a-mi recupera permisul? Larisa vtm Larisa vtm Stimate domn in conformitate cu art.335.ali2 ramas definitiv prin hotarare judecatoreasca ne avand interdictie asupra permisului de conducere find pedeapsa ... (vezi toată discuția)
La cât timp după anularea permisului se poate da din nou examen pentru obținere? adriansimo adriansimo Buna ziua, La cat timp dupa anularea permisului se poate da din nou examen pentru obtinerea permisului? Va multumesc. (vezi toată discuția)