avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiu cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiu cotizare

As dori sa stiu daca perioada in care am fost in somaj se considera vechime si o alta problema: daca in cartea de munca am doi ani , in care scrie ca angajatorul nu a facut virarea contributiilor sociale(cas, somaj,cass) se iau in calcul la vechime si daca da cum se ia in calcul la pensie( valoarea)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:20, 9 Octombrie 2009
1. Perioada de somaj indemnizat se ia in calcul la perioada de cotizare, in vederea pensionarii.
2. Se iau in calcul (cu o contributie mai mica) numai daca angajatorul a depus declaratiile lunare care cuprind contributiile datorate.
3. Daca doriti sa stiti daca angajatorul a depus aceste declaratii, megeti la Casa de Pensii si solicitati o adeverinta cu stagiul de cotizare. Vi se da pe loc, contra unei sume de 15 lei. Dupa ce o primiti rugati pe functionarul de acolo sa se uite la perioada aceea de doi ani si sa va spuna el daca sunt depuse sau nu declaratiile respective.
~ Conținut șters la cerere ~
daca nu s-a platiti contributia ,nu exista vechime.
carmenmur a scris:

In cadrul acestui topic este vorba despre perioade asimilate stagiului de cotizare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
carmenmur: a scris:

1. Nu este adevarat! Iata ce spune legea 19/2000:
Art. 37. - (1) In sistemul public stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre angajator si asigurat sau, dupa caz, s-a datorat si platit de catre asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. IV si V si alin. (2).
2. Afirmatia dvs. este valabila numai pentru persoanele care au contracte de asigurare, nu pentru cei cu CIM carora li s-a retinut pe statul de plata contributia respectiva dar nu s-a virat de catre angajator.

Alte discuții în legătură

Ce document atesta veniturile suplimentare inainte de anul 2001, necesare pentru calculul pensiei? gmarba gmarba Calculul valorii pensiei se face pe baza contributiilor individuale la CAS. Contributiile de dupa 1.04.2001 sunt centralizate informatic. Contributiile ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)
Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)