avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Medical pentru copii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Medical pentru copii

Buna ziua! Am si eu cateva intrebari la care nu gasesc raspuns. Am 2copii, ambii sub 7ani. La cate zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului am dreptul? Conform OUG 158/2005 stiu ca este vorba de 45 de zile, dar sunt 45 de zile pentru fiecare copil sau 45 de zile pentru ambii copii?
Daca un copil are 14ani si are aparat gipsat, se poate deplasa doar cu ajutorul carjelor, posibil sa aiba nevoie de interventie chirurgicala, pot beneficia de concediu medical pentru ingrijirea lui? Sau pot lua doar medical pentru mine pentru a putea avea grija de el?
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2017
Radu Ane, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:17, 25 Octombrie 2017
Pentru copilul peste 14 ani nu puteti beneficia de concediu medical pentru ingrijirea lui.
Legea nu precizeaza clar daca cele 45 de zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda pentru fiecare copil in parte. Stiu ca pe certificatul medical se trece si CNP-ul copilului, deci ar putea fi valabila si varianta cu 45 de zile pentru fiecare copil.
Pentru anumite afectiuni se acorda totusi si peste 45 de zile de concediu medical.

V-am dat mai jos prevederile legale, sa va lamuriti personal.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

SECŢIUNEA a 5-a
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav

ART. 49
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
ART. 50
(1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se eliberează de medicul curant, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30/31 de zile calendaristice.
ART. 51
În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacă durata concediului medical depăşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
ART. 52
(1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
ART. 53
(1) Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în străinătate
(2) Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.
ART. 53^1
(1) Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav care primeşte servicii medicale pe teritoriul unui stat membru în UE/SEE /Confederaţiei Elveţiene unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul.
(2) Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.
ART. 54
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant.

Ultima modificare: Miercuri, 25 Octombrie 2017
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat concediu medical primeste mama dupa operatie pe cord copil? elennna elennna Buna ziua. Mi-am operat baietelul de 3 ani pe cord si nu am primit concediu decat pe perioada spitalizarii necesare interventiei, respectiv 2 saptamani. Nu ... (vezi toată discuția)
Concediu ºi indemnizaþie pentru îngrijirea copilului bolnav cristichihaia cristichihaia Am o fetita de 5 ani care a suferit doua interventii chirurgicale pentru extragerea unei tumori si care in urma acestora a ramas cu mici deficiente locomotorii ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijirea copilului bolnav ozana-oana ozana-oana Buna!vreau sa va pun o intrebare:de cate zile de concediu medical beneficiez lunar/anual,pentru ingrijirea copilului in cazul in care acesta se ... (vezi toată discuția)