avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare coloane pe un tronson de scara de bloc. ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare coloane pe un tronson de scara de bloc. Există soluție de obligare în acest sens a singurului proprietar care nu e de acord?

Ne confruntăm cu o situație creată de unii proprietari și anume: pe un singur tronson din cele 4 câte sunt pe o scară de bloc, din cadrul asociației noastre, proprietarii apartamentelor de la parter și până la etajul al treilea intenționează să schimbe coloanele de apă rece și apă caldă menajeră, precum și cea de scurgere, de pe bucătăriile apartamentelor, întrucât coloanele existente au o vechime considerabilă creând deja probleme, cum este cazul coloanei de scurgere care se înfundă tot mai des. Ideal ar fi fost ca aceste coloane să fie schimbate integral, dar s-au lovit de opoziția proprietarului de la etajul al patrulea de pe acel tronson, care nu vrea deloc să își dea concursul la această acțiune, pe motiv că țevile din apartamentul acestuia sunt OK și că la el nu se înfundă nimic. Imobilul în cauză este de tip P+4, lucrarea se execută doar parțial, adică pe un singur tronson din cele patru, câte are scara de bloc în compunere și totul pe cheltuiala proprietarilor, fără a implica fondul de reparații colectat la nivelul acelei scări de bloc. Toate acestea și datorită faptului că astfel de lucrări s-au mai realizat și la celelalte tronsoane de pe respectiva scară de bloc, în aceleași condiții, dar proprietarii respectivi au dat dovadă de înțelegere și au rezolvat problema între dânșii. În situația de față, datorită refuzului vecinului de la ultimul nivel, proprietarii afectați s-au adresat în scris conducerii asociației noastre de proprietari pentru rezolvarea acestei probleme. S-a luat act de solicitarea respectivă și s-a întocmit o adresă către proprietarul care nu vrea să colaboreze, prezentându-i-se cadrul legal, legat de problemă și anume prevederile art. 14 din legea 230/2007, unde este specificat destul de clar că "Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu". Se pare că proprietarul în cauză nu vrea nici de această dată să colaboreze, dumnealui având și o vârstă destul de înaintată, iar conducerea asociației se vede pusă într-un mare impas, în dorința de a-i sprijini pe ceilalți proprietari.
În această situație, ce măsuri ar putea lua asociația de proprietari pentru rezolvarea acestei probleme? Ce pot face, la rândul lor, ceilalți proprietari afectați, mai ales că din cele afirmate de proprietarul de la etajul al doilea, acesta este cel mai afectat, lui răbufnindu-i apa în chiuvetă, atunci când se înfundă coloana de scurgere.
Datorită refuzului proprietarului de la ultimul nivel, se pare că există riscul renunțării de a mai participa la schimbarea coloanelor și din partea proprietarilor de la etajul al treilea și de la primul etaj, făcând astfel imposibilă rezolvarea problemei.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: sorinstanciu , utilizator 10:20, 26 Octombrie 2017
Puteti sa il puneti sa semneze o hartie in care-si asuma toate pagubele,in cazul in care coloana se va sparge in ap dansului.Plus faptul ca, pe viitor,va suporta singur scjimbarea coloanei din ap respectiv.
Daca nu...il dati in judecata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nenea Gica Contra, asa este firea lui si nu o puteti schimba, mai ales daca dumealui "a prins' si al doi-lea razboi mondial (sau primul?).
Sigur, fiind la ultimul etaj, tot ce colecteaza acea teava, pleaca in primul rand de la el in jos, iar amarastenii de la etajele inferioare raman cu ponoasele - ca asai in tenis, apa ,si mizeriile curg de sus in jos.
Ce trebuie sa faci?
Dvs. ca sa schimbati ce aveti pe-acolo, ati hotarat in majoritate - fara nea Gica Contra.... Mergeti si porniti actiunea, de schimbare, pornind de la etajul 3 in jos, ca si-asa, conductele de la et. 4 nu prea sunt afectate. Ca o sa trebuiasca sau nu sa cereti permisiunea contristului de a imbina tevile, depinde f. mult de meseriasul care face lucrarea. Daca as fi eu meseriasul, nu m-as impiedica de acest lucru si nici nu l-as baga in seama pe nea Gica,...
In aceasta chestiune trebuie neaparat sa aveti acceptul as. prop. deoarece ceea ce faceti dvs., faceti pe proprietatea comuna. Oamenii de la asociatie au sa inteleaga demersul dvs. Terminati lucrarea si valoarea totala; materiale + manopera o impartiti la 11. Sigur ca suma care trebuia repartizata celui de la etajul 4, asociatia o va repartiza pe LP viitoare. Nu vrea sa o achite, i se vor calcula penalizari...
Trebuie sa fiti pregatiti cu toate: bonuri de materiale, manopera, proces verbal de receptie, vizat de as. prop. Intelegeti dara cam cum trebuie tratati cei care sunt pentru contra!
Succes!
Total de acord cu dumneavoastră domnule Grecu. Problema a fost pusă pe acest forum tocmai de reprezentantul asociației de proprietari, în dorința de a veni în sprijinul proprietarilor afectați. Numai că aceștia doresc să efectueze lucrarea de înlocuire a coloanelor pe propria cheltuială fără să implice fondul de reparații, întrucât e vorba doar de cinci din cele douăzeci de apartamente de pe respectiva scară de bloc și consideră că nu ar fi corect față de ceilalți vecini, mai ale că a fost un caz precedent, tot la dumnealor pe scară când alți vecini mai uniți, au făcut o lucrare similară, pe propria cheltuială. Mai consideră că fondul de reparații poate fi folosit numai la lucrări care ar fi în folosul tuturor apartamentelor, cum ar fi instalațiile din subsol, casa scării, etc. Bineînțeles că asociația își va da acceptul, mai ales că noi, cei din conducere, ne-am implicat la rândul nostru, încercând să îl convingem pe acel vecin octogenar să fie de acord cu lucrarea respectivă. Am oferit și noi soluția să se schimbe țevile doar până la nivelul etajului al treilea.
În această situație am să propun ca întreaga lucrare să fie executată ”pe asociație”, cu toată documentația aferentă, plătită din fondul de reparații colectat la nivelul întregii scări de bloc, iar proprietarii direct vizați să achite contravaloarea lucrării la asociație, reîntregind astfel fondul de reparații cheltuit cu această ocazie, obligându-l astfel pe vecinul recalcitrant, să participe la plata lucrării, deoarece, în definitiv, este și în folosul acestuia, neputând să beneficieze de ceva fără să plătească. Nu este normal ca apa pe care o consumă sau scurgerea de la chiuvetă să îi treacă printr-o instalație care îi aparține în mod egal și la a cărei reparare sau îmbunătățire a refuzat să contribuie. Numai că este foarte posibil să întâmpinăm unele greutăți din partea celorlalți vecini, de pe celelalte tronsoane ale scării de bloc, care nu sunt afectați de coloanele în cauză și care ar putea refuza să-și dea acordul cu privire la folosirea chiar și a unei părți din fondul de reparații pentru o lucrare ce nu îi privește direct pe aceștia.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Octombrie 2017
sorinstanciu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti lucrarea din fondul de reparatii depunand banii respectivi in fondul de reparatii. Cel care nu ii depune ii va plati luna urmatoare pe chitanta sau va plati majorari mai tarziu.
Așa am și decis să facem. Nu este normal să faci reparații la partea comună cu bani din propriul buzunar, atunci când ai bani în fondul de reparații. Probabil proprietarii afectați s-au temut că ”prin asociație” lucrarea ar fi costat mai mult, dar se pare că temerea este neîntemeiată. Și vom avea și o garanție asupra lucrării. Așa că la începutul săptămânii viitoare demarăm lucrarea. Mulțumesc tuturor foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu canalizarea la asociatia de proprietari dorel13 dorel13 Apartamentele de pe coloana unei scari de bloc au urmatoarea problema: Cel de la ultimul etaj a desfiintat conducta de scurgere de la chiuveta si WC din ... (vezi toată discuția)
Reparatii coloana de apa dianacicero dianacicero Buna ziua, Am urmatoarea situatie: vecina de dedesubt vrea sa schimbe coloana de apa verticala, deci cea comuna, la nivelul apartamentului ei si pretinde ca ... (vezi toată discuția)
Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)