avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate

Bună ziua. Sunt proprietarul unei case împreună cu fratele meu, dobândită prin succesiune în urma decesului tatălui. În ea locuiește și mama, dar ea nu are drept de proprietate.
Mama este o persoană destul de dificilă, dominantă, și nu este de acord cu vânzarea casei, nici pe viitor. Fratele meu, fiind influențat de ea, are aceeași părere.
Aș putea obține partea mea prin judecată? Sau ce soluții sunt? Și in cazul unui proces, în cât timp s-ar ajunge la soluționare, chiar în cazul lipsei de cooperare din partea lui.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: bissy_ralu , utilizator 15:33, 24 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, in cadrul procesului pentru iesire din indiviziune se va face o expertiza pentru a se determina daca casa este comod partajabila. Daca nu este, puteti cere atribuirea ei in totalitate dumneavoastra sau fratelui, urmand sa platiti/plateasca valoarea jumatatii sub forma de sulta.
Durata unui proces de partaj nu poate fi estimata cu exactitate, dar cu siguranta 1 an va veti judeca, va trebui platita expertiza, taxa de timbru. Poate intre timp gasiti un cumparator si, date fiind costurile pe care le presupune procesul, va accepta si fratele vanzarea.
Aveti la indemana solutia discutiilor amiabile, si in caz contrar solutia instantei de judecata. In principiu, partajul casei se va face în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar,insa daca imobilul este indivizibil ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face fie prin atribuirea întregului imobil, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia dintre coproprietari, la cererea acestora, fie prin vânzarea imobilului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.
Mulțumesc mult pentru informații. Expertiza, taxa de timbru și celelalte costuri, trebuie să le suport doar eu?
partea care introduce cererea plateste taxa de timbru, la valoarea imobilului rezultata din certificatul fiscal. Partea care cere expertiza plateste expertiza. Dumneavoastra solicitati obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata iar la final, intrucat procesul de partaj profita ambelor parti, de principiu instanta va obliga paratul la plata a jumatate din costuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune bebelush1900 bebelush1900 Sintem mai multi frati care am mostenit citeva loturi de pamint de la parintii care au decedat. Doi dintre frati nu vor sa participe la iesirea din indiviziune ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune noid200x noid200x Buna ziua ! Am cumpărat o casă în 1990 . Acceasi proprietară care ne-a vândut noua , ia lăsat moștenire casa alăturată fiului ei. Între timp ne-a ... (vezi toată discuția)
Partaj in instanta assportiva assportiva Buna seara! In cazul in care unul din mostenitori doreste sa faca partajul in instanta, din ce stiu instanta poate dispune una din urmatoarele solutii: ori ... (vezi toată discuția)