Bună ziua. Sunt proprietarul unei case împreună cu fratele meu, dobândită prin succesiune în urma decesului tatălui. În ea locuiește și mama, dar ea nu are drept de proprietate.
Mama este o persoană destul de dificilă, dominantă, și nu este de acord cu vânzarea casei, nici pe viitor. Fratele meu, fiind influențat de ea, are aceeași părere.
Aș putea obține partea mea prin judecată? Sau ce soluții sunt? Și in cazul unui proces, în cât timp s-ar ajunge la soluționare, chiar în cazul lipsei de cooperare din partea lui.
Mulțumesc.
bissy_ralu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua, in cadrul procesului pentru iesire din indiviziune se va face o expertiza pentru a se determina daca casa este comod partajabila. Daca nu este, puteti cere atribuirea ei in totalitate dumneavoastra sau fratelui, urmand sa platiti/plateasca valoarea jumatatii sub forma de sulta.
Durata unui proces de partaj nu poate fi estimata cu exactitate, dar cu siguranta 1 an va veti judeca, va trebui platita expertiza, taxa de timbru. Poate intre timp gasiti un cumparator si, date fiind costurile pe care le presupune procesul, va accepta si fratele vanzarea.
Aveti la indemana solutia discutiilor amiabile, si in caz contrar solutia instantei de judecata. In principiu, partajul casei se va face în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar,insa daca imobilul este indivizibil ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face fie prin atribuirea întregului imobil, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia dintre coproprietari, la cererea acestora, fie prin vânzarea imobilului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.
partea care introduce cererea plateste taxa de timbru, la valoarea imobilului rezultata din certificatul fiscal. Partea care cere expertiza plateste expertiza. Dumneavoastra solicitati obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata iar la final, intrucat procesul de partaj profita ambelor parti, de principiu instanta va obliga paratul la plata a jumatate din costuri.