avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... \"luna tatalui\" politisti....
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

"luna tatalui" politisti....

Buna seara
in luna decembrie se indeplinea termenul la care sotia incheia concediul de crestere copil si urma ,conform legii,luna obligatorie a tatalui(din cate stiam eu)....
Am fost informat,insa,ca noi,tatii angajati ai MAI putem beneficia de acest concediu dar neplatit....iar cei care,la inceputul anului au primit banii sunt cercerati administrativ si li se vor retine acesti bani din salariu...
As vrea o parere in legatura cu aceasta situatie.....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 26 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca confundati "concediu paternal" cu "concediu pentru cresterea copilului".

OUG 111/2017 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art. 29

(1) Prevederile prezentei ordonanțe de urgență sunt aplicabile și tuturor categoriilor de personal care își desfășoară activitatea în ministerele și instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională.
(2) În situația persoanelor prevăzute la alin. (1), fondurile necesare plății drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență și cheltuielile administrative se asigură din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor și instituțiilor din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională.
(3) Pentru perioada cât o persoană dintre cele prevăzute la alin. (1) beneficiază de concediu pentru creșterea copilului, stabilirea drepturilor de pensie și a altor drepturi de asigurări sociale, acordate potrivit legii, se face potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
(4) Modalitățile de depunere și de soluționare a cererilor de acordare a drepturilor, în situația persoanelor prevăzute la alin. (1), se stabilesc prin norme interne, aprobate de conducătorii autorităților și instituțiilor publice prevăzute la alin. (1).

„Acordarea concediului paternal este condiționată de plata contribuției asigurărilor sociale de stat, respectiv titularul dreptului la concediu paternal trebuie să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat (art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999).

Pentru personalul militar în activitate este instituită excepția de la plata contribuțiilor de asigurări sociale veniturile acordate (art. 141 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).

Excepția se aplică pentru întreg personalul care își desfășoară activitatea în instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională (personal militar, polițiști și funcționari publici cu statut special, pentru care se datorează contribuție individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.
Această excepție de la plata contribuției de asigurări sociale exclude personalul militar în activitate și de la dreptul la concediul paternal, așa cum este definit pentru ceilalți salariați, nefiind îndeplinită condiția prevăzută expres la art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999."
[ link extern ]
buna ziua....
nu confund deoarece am patit-o deja cu concediul paternal,in 2016,cand nu stia nimeni din Inspectoratul nostru ca nu mai beneficiem de acest concediu platit,mi s-a aprobat si pe urma am fost cercetat administrativ si mi s-au retinut banii.
Eu am intrebat foarte clar de concediul de crestere a copilului ( ultima luna obligatorie pt parintele care nu a beneficiat de acesta) si am primit raspunsul ca se acorda dar neplatit deoarece MAI nu a platit ceva contributii .... ( acelasi raspuns l-am primit si din partea sindicatului de aici)
Va multumesc.....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Ordinul 1474/2011
situatie :
Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

solutie: Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru concediu paternal ioana023 ioana023 Daca as avea 11 luni contribuite din cele 12 luni pot beneficia de concediu paternal ? (vezi toată discuția)
Daca angajatotul nu a platit la contributiile pentru sanatate andreea_lazar andreea_lazar Am colega care urmeaza sa intre in concediul de maternitate. vroiam sa va rog sa mi spuneti daca angajatorul nu a platit contributiile la sanatate,afecteaza ... (vezi toată discuția)
Pot sa platesc singura contributia la stat ? cld_alin cld_alin buna seara, pot sa platesc singura contributia la stat timp de un an de zile si dupa un an pot sa beneficiez de concediu pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)