avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PERIOADA DE PREAVIZ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PERIOADA DE PREAVIZ

BUNA SEARA!
NU STIU IN CE MASURA MA PUTETI AJUTA DAR AM O INTREBARE PT. O SITUATIE IN CARE SE AFLA O PRIETENA A MEA.
A LUCRAT LA O FIRMA CARE ARE 7 ANGAJATI SI IN URMA NUMEROASELOR PRESIUNI AU FORTAT-O SA DEMISONEZE IAR ACUM ESTE IN PERIOADA DE PREAVIZ.
1. ARE DREPTUL (PE PERIOADA PREAVIZULUI) LA 4 ORE PE ZI PLATITE ZILNIC IN CARE SA-SI CAUTE ALT JOB?
2.CCM LA NIVEL NATIONAL SE APLICA LA FIRMA LA CARE A LUCRAT?
3. CE POATE FACE IN SITUATIA DE FATA?
VA MULTUMESC SI VA DORESC O SEARA PLACUTA!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:23, 11 Octombrie 2009
Buna seara,
Avand in vedere ca demisia reprezinta un act unilateral al salariatului, prietena dvs nu trebuia sa demisioneze.
Nu are dreptul la 4 opre platite zilnic, deoarece ea este cea care a dat preaviz firmei si nu invers ( daca societatea ii dadea preaviz atunci beneficia de acele 4 ore).
CCM la nivel national se aplica tuturor firmelor.
Avand in vedere ca dansa si-a semnat demisia nu stiu ce ar mai putea sa faca, decat sa-si caute un alt loc de munca.
1. In cazul demisie, pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. Prin urmare, timpul de lucru este de 8 ore/zi si nu de 4 ore/zi.

2. Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.

3. Ar fi o posibilitate de a ataca in instanta decizia de incetare a c.i.m., chiar daca si-a dat demisia. Insa va trebui sa probeze faptul ca a fost fortata sa-si dea demisia.
in cazul in care contractul individual de munca se incheie cu acordul partilor se poate ca in perioada de preaviz sa se lucreze 4h/zi in conditiile in care programul a fost de 8h/zi?
asasas a scris:

in cazul in care contractul individual de munca se incheie cu acordul partilor se poate ca in perioada de preaviz sa se lucreze 4h/zi in conditiile in care programul a fost de 8h/zi?


Nu!
Posibilitatea de a lucra 4h/zi o are atunci cand este concediata de angajator.
Teoretic, se poate ataca demisia ca data prin constrangere.In fapt, eu nu am intalnit vre-o actiune admisa in acest sens, desi de incercari mai stiu...E foarte greu de probat ...

Alte discuții în legătură

Demisie fortata, preaviz April12 April12 Buna seara, Pe scurt va relatez: a fost un litigiu de munca, in final l-am castigat si a fost necesar ca societatea sa ma reintegreze. Din luna mai 2016 am ... (vezi toată discuția)
Programul de lucru in cazul preavizului urmare a demisiei geronimo00 geronimo00 Buna ziua, La nivelul societatii in care activez exista un contract colectiv de munca, in care, unul dintre articole are textul : \"Art. 156. In perioada ... (vezi toată discuția)
In perioada preavizului este obligatoriu a se respecta programul de 8 ore? Popescu Lorena Popescu Lorena Este vb de un Agent Vanzari care incepand de la 01 sept 2009 intra in preaviz ptr 15 zile, am inteles ca poate sta la locul de munca 4 ore . Este adevarat? (vezi toată discuția)