avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fortata, preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fortata, preaviz

Buna seara,

Pe scurt va relatez: a fost un litigiu de munca, in final l-am castigat si a fost necesar ca societatea sa ma reintegreze. Din luna mai 2016 am revenit in firma si stiam ca nu mai este viitor pentru mine in societate, mai ales ca e o firma in familie (cu prieteni, rude), iar eu brusc eram o intrusa. Eu am dorit sa ne intelegem, sa ajungem la un consens, insa administratorul firmei, nu a mai trecut pe la firma, s-a ascuns ca un sobolan, a dat mana libera partenerei de viata ca sa ma forteze sa-mi dau demisia, neavand limita la mizeriile morale (in cadrul firmei s-a manisfestat ca ultimul om). Intr-un final a reusit, m-a fortat sa-mi dau demisia, cererea este inregistrata cu data de 23.12.2016 si va trebui sa inchei cele 20 zile lucratoare (sau 30 zile calendaristice), in cazul prezent in data de 25.01.2017 ar trebui sa fie ultima zi de activitate in cadul societatii.
Eu stiu ca in caz de demisie trebuie sa stai 4h si restul de 4 ore sa-ti cauti servici, bineinteles ca in aceasta perioada drepturile aferente se acorda.
Dir. administrativ, d-na cu pricina mi-a transmis (asa ca o confidenta), nu ceva scris, ca trebuie sa vin 8 ore, in contractul meu nu scrie.
As dori sa stiu in caz de demisie cate ore pe zi trebuie sa stau la servici?

Va rog astept un raspuns urgent!

Va multumesc!

April12



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 17 Ianuarie 2017
În cazul demisiei trebuie sa stai cate ore îți scrie în contract, adică în cazul tău 8h.
Doar în cazul concedierii se va lucra doar 4h însă plătite 8h/zi pentru a da posibilitatea de a-și găsi un alt loc de munca.
Puteti sa-mi spuneti va rog, ce art din legea 53/2003 prevede cele 8 ore in caz de demisie?
Demisia inseamna actul unilateral, benevol al salariatului, insa in cazul meu nu a fost benevol, a fost fortata si trebuie sa-mi caut servici.
In contract scrie 8 h de munca, insa eu ma refeream in cazul demisiei nu scrie cate ore trebuie sa stau, decat cate zile. (20 lucratoare).

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2017
April12, utilizator
MarincaG a scris:

.....
Doar în cazul concedierii se va lucra doar 4h însă plătite 8h/zi pentru a da posibilitatea de a-și găsi un alt loc de munca.


Care este textul de lege care mentioneaza asa ceva ?


@ April12

In cazul demisiei , sunt incidente prevederile art.81 alin.5 C.mun. , si anume: Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Asadar, timpul de munca pe durata preavizului va fi cel specificat in c.i.m.

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

Reducerea timpului de munca pe durata preavizului , fara a afecta drepturile salariale, este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil, in c.i.m. sau in reg.intern al angajatorului.
Va multumesc.
Totusi in cazul in care vin doar 4 h, angajatorul ma poate sanctiona sau voi fi platita la 4 ore? Nu I pasa, ca doar m a fortat, hartuit sa mi dau demisia si acum iarna, cand nu gasesti f usor, chiar si asa trebuie sa am un timp sa mi caut de munca. Dupa cele 8 ore petrecute la servici, unde sa te mai duci la interviuri la h 18-19?
Legea 53 nu te protejeaza, parca este facuta tot ptr ei.

Va multumesc!
Veti fi platita 4 ore, daca atat veniti la munca in situatia in care in ccm aplicabil sau in reg.intern nu aveti alte prevederi contrare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz IRLUBUCURESTI IRLUBUCURESTI BUNA SEARA! NU STIU IN CE MASURA MA PUTETI AJUTA DAR AM O INTREBARE PT. O SITUATIE IN CARE SE AFLA O PRIETENA A MEA. A LUCRAT LA O FIRMA CARE ARE 7 ANGAJATI ... (vezi toată discuția)
Programul de lucru in perioada de preaviz botezatuion botezatuion Buna ziua! In cazul demisiei, in cele 20 de zile de preaviz, am dreptul la program de lucru redus la jumatate de norma? Daca da, in baza carui ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz in cazul demisiei si programul de lucru apostucatalina apostucatalina Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu o informatie, anume programul de lucru, in cazul preavizului generat de demisia angajatului , este de 8h/zi sau de ... (vezi toată discuția)