Codul de Procedură Penală, Art. 90
Asistenţa juridică este obligatorie:
a) când suspectul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de detenţie ori într-un centru educativ, când este reţinut sau arestat, chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale, chiar în altă cauză, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege;
b) în cazul în care organul judiciar apreciază că suspectul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea;
c) în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.
Dupa cum scrie, a avea un avocat (nu se specifica "din oficiu") poate fi obligatoriu daca asa apreciaza instanta. Alternativa la un avocat din oficiu poate fi alt avocat din oficiu sau un avocat platit. Insa cine conduce apararea (suspectul sau avocatul) este o problema spinoasa.
Daca asistenta juridica nu este obligatorie conform legii suspectul ar putea avea aceasta posibilitate de refuz dar depinde de mai multe lucruri.
In general politia si parchetul nu cred ca este interesata de apararea persoanei.
Legea zice altceva in sensul ca ei trebuie sa faca si sa dreaga, dar pe hartie este una si in realitate este alta...cel mai adesea...