avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inapoiere bani din salariu ( spor ) !??
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inapoiere bani din salariu ( spor ) !??

Sotia mea lucreaza la un spital ,unde este aistenta sefa .Directorul i-a dat un spor (SPCIN) .Acum el a murit si a venit un control care a descoperit ca sporul nu trebuia dat si o pune pe ea sa dea banii inapoi .
Este Corect ? sau Normal ?
Ce trebuie sa facem ?
Multumim .
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 17:22, 11 Octombrie 2009
despre ce fel de spor e vorba? au mai beneficat si alti colegi?de unde a fost controlul?
detaliati
in principiu puteti contesta procesul-verbal de control in instanta.
Este vorba de spcin - supravegherea si prevenirea infectiilor nosocomiale si un spor de camera garda .Da au mai beneficiat si alti colegi ( 2 colege) .Sotia mea a intrat in crestere copil si a fost numita alta colega in locul ei ,de asistenta sefa ,care la rindul ei a intrat in crestere copil numindu-se o alta colega .Controlul a fost de la audit si le pune pe toate sa returneze banii .Cum se returneaza ?se opresc din salariu pe luna sau cum ...
Multumesc !
Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Audit=camera de conturi. Cand descopera o situatie de genul celei descrise de dvs., fac mai intai o sesizare catre conducatorul unitatii, caruia ii pun in vedere sa recupereze suma de Y RON in X timp. Daca nu se face recuperarea, Camera de Conturi actioneaza in instanta persoana care a acordat sporul respectiv pentru recuperarea "prejudiciului cauzat bugetului" - raspundere civila delictuala. In cauza de fata, se pot ivi 2 aspecte: fie conducatorul institutiei emite o decizie interna de recuperare a sumei de la beneficiari (prin retineri lunare la salariu), fie nu se intampla nimic pe plan intern si se ajunge la instanta. Din experienta, cunosc salariati care au atacat in instanta dispozitia de recuperare si au castigat, pe principiul "vinovatul plateste" - recuperarea sumei sa se faca de la persoana care a decis acordarea sporului in cauza fara respectarea conditiilor legale.
Kyandra a scris:

. In cauza de fata, se pot ivi 2 aspecte: fie conducatorul institutiei emite o decizie interna de recuperare a sumei de la beneficiari (prin retineri lunare la salariu), fie nu se intampla nimic pe plan intern si se ajunge la instanta.


In ce baza juridica?Fara hotarare judecatoreasca?
Sunt de parera colegului freelis ca nu se poate...

Alte discuții în legătură

Dispozitii de impunere - poprire pe salariu functionari publici ulian1 ulian1 Lucrez in administratie publica locala si in 2010 in urma controlului anual al Curtii de Conturi s-a stabilit ca s-au dat anumite sporuri la salariu fara ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare a sporului pentru conditii vatamatoare saturniana14 saturniana14 In urma controlului curtii de conturi s-a luat decizia de catre angajator sa se impute sporul pentru conditii vatamatoare, desi aveam buletin de determinare ... (vezi toată discuția)
Prima de pasti luata inapoi!!!! nicoleta2007 nicoleta2007 Buna ziua, as avea si eu o intrebare foarte importanta. Poate mai sunt si alte persoane care au fost in aceeasi situatie cu mine. Sunt angajata ca functionar ... (vezi toată discuția)