Buna ziua, as avea si eu o intrebare foarte importanta. Poate mai sunt si alte persoane care au fost in aceeasi situatie cu mine.
Sunt angajata ca functionar public intr-o primarie de municipiu. In anul 2008, toti angajatii primariei au primit o prima de Pasti, prima care dupa un control efectuat de Curtea de conturi a fost considerata ilegala.
In prezent s-a primit o adresa din care reiasa ca trebuie sa restituim acesti bani inapoi pe motivul ca au fost primiti ilegal, deoarece in contractul nostru colectiv de munca nu era stipulat asa ceva.
Vreau sa imi spuneti daca este legal ca cei de la biroul de personal sa ne retina pe statul de plata aceste sume fara sa fim intrebati, tinand cont ca nu noi am cerut aceste prime, ca nu noi suntem cei in masura sa stim cand este legal sa ni se acorde niste sume de bani.
Cine ar trebui sa platesca in acest caz???? Nu ordonatorul principal de credite este singurul vinovat in acest caz????? Dupa ca ce si asa avem salariile astea de mizerie, acum mai trebuie sa dam inapoi niste bani primiti acum 2 ani????? Se poate actiona pe cale legala sa ii dam in judecata pe cei din conducere si daca da, vom avea castig de cauza?????
Va multumesc anticipat. Astept un sfat si din partea altora care poate au fost in aceeasi situatie penibila.
Sumele de bani primite necuvenit trebuie recuperate de la cei care le-au primit!! Asta spune legea; ordonatorul de credite nu are nici o vina, el a semnat o dispozitie de plata in baza unui referat facut de o persoana responsabila si vizat de legalitate de responsabilul in domeniu...nu cred ca a venit seful intr-o dimineata plin de elan si a inceput sa imparta prime in dreapta si in stanga:D
Pentru "multumirea dvs. sufleteasca", puteti face o plangere impotriva persoanei care a facut propunerea de plata si a celei care a semnat de legalitate, care pot primi, eventual, o sanctiune disciplinara (fac pariu ca o sa primeasca avertisment sau o diminuare a salariului cu 5% in urmatoarele 3 luni#-o), iar dvs. tot o sa trebuiti sa dati banii inapoi. Nu-i corect, dar e cam legal...
Daca in CCM-ul aplicabil nu a fost mentionat acel drept si el v-a fost acordat, este justificata solicitarea restituirii acestor sume deoarece ele intra in categoria foloase necuvenite.
In ceea ce priveste "sa plateasca cine-i vinovat", acea persoana poate fi sanctionata de institutie, iar dumneavoastra daca va considerati lezata in drepturi puteti sa o actionati pe cale civila in judecata, pentru a va recupera prejudiciul pe care considerati ca l-ati suferit.
legea nr.188/1999
"ART. 84
Răspunderea civilă a funcţionarului public se angajează:
a) pentru pagubele produse cu vinovăţie patrimoniului autorităţii sau instituţiei publice în care funcţionează; b) pentru nerestituirea în termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;
c) pentru daunele plătite de autoritatea sau instituţia publică, în calitate de comitent, unor terţe persoane, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
ART. 85
(1) Repararea pagubelor aduse autorităţii sau instituţiei publice în situaţiile prevăzute la art. 84 lit. a) şi b) se dispune prin emiterea de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice a unui ordin sau a unei dispoziţii de imputare, în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, după caz, prin asumarea unui angajament de plată, iar în situaţia prevăzută la lit. c) a aceluiaşi articol, pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile. (2) Împotriva ordinului sau dispoziţiei de imputare funcţionarul public în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ.
(3) Dreptul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice de a emite ordinul sau dispoziţia de imputare se prescrie în termen de 3 ani de la data producerii pagubei."
Daca nu ati semnat un angajament de plata, primarul trebuia sa emita o dispozitie de imputare, pentru recuperarea sumelor!!!! Aceasta dispozitie poate fi atacata la instanta de contencios, daca o considerati nelegala.Nu vi se pot retine niste bani, ca asa o visat primarul... sau vb. colegei Kyandra " ca a venit seful intr-o dimineata plin de elan " :)
Pai n-a visat primarul, a visat Camera de Conturi. B-)
Chiar daca vor contesta niste acte emise de institutia publica, raportul intocmit de echipa de control si procesul verbal prin care au fost dispuse masuri de recuperare a acestor sume raman "in picioare".
Din cate inteleg eu, acestea n-au fost contestate.
Pai n-a visat primarul, a visat Camera de Conturi. B-)
Chiar daca vor contesta niste acte emise de institutia publica, raportul intocmit de echipa de control si procesul verbal prin care au fost dispuse masuri de recuperare a acestor sume raman "in picioare".
Din cate inteleg eu, acestea n-au fost contestate.
[/quot
Pai, curtea de conturi, stabileste niste masuri impotriva ordonatorului de credite, nu? Acestta, la randul sau, pentru ducerea la indeplinire a masurilor stabilite, va proceda la recuperarea sumelor. Parerea mea este ca in acest caz, se aplica disp. art. 84 din legea nr. 188/1999, si sumele nu au fost retrase legal. :)