avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Dispozitie de impunere emisa pe numele unui fost ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Dispozitie de impunere emisa pe numele unui fost functionar public

Ce parere aveti, se poate elibera o decizie de impunere de restituire a unor sume de bani necuvenite, unui fost functionar public, in prezent angajat la un alt loc de munca sau pensionar??
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 18:17, 27 Noiembrie 2011
de eliberat....se poate, numa ca, pe urma, o sa va uitati la ea....ca nu mai aveti functionarul :))
de recuperat....doar daca persoana va face un angajament de plata, sau in instanta. :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
mihaicalinescu2005, utilizator
Dispozitia de impunere s-a eliberat deja pe numele meu, temeiul legal fiind art. 84 lit b din Legea nr. 188/1999, dar la data respectiva eu nu am mai fost functionar public. Dupa parerea mea acest articol de lege nu mai poate fi aplicat in cazul meau, fiind valabile prevederile generale din codul muncii. Ce parere aveti?
Legea nr.188/1999 prevede :
Art. 84. - Răspunderea civilă a funcţionarului public se angajează:
a) pentru pagubele produse cu vinovăţie patrimoniului autorităţii sau instituţiei publice în care funcţionează;
b) pentru nerestituirea în termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;
c) pentru daunele plătite de autoritatea sau instituţia publică, în calitate de comitent, unor terţe persoane, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Art. 85. - (1) Repararea pagubelor aduse autorităţii sau instituţiei publice în situaţiile prevăzute la art. 84 lit. a) şi b) se dispune prin emiterea de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice a unui ordin sau a unei dispoziţii de imputare, în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, după caz, prin asumarea unui angajament de plată, iar în situaţia prevăzută la lit. c) a aceluiaşi articol, pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
(2) Împotriva ordinului sau dispoziţiei de imputare funcţionarul public în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ.
(3) Dreptul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice de a emite ordinul sau dispoziţia de imputare se prescrie în termen de 3 ani de la data producerii pagubei.
este ce spuneam si io mai sus:
ori de bunavoie, semnati un angajament de plata, ori institutia va poate actiona in instanta, si-atunci veti plati in baza hotararii judecatoresti, daca se constata ca aveti ceva de plata.
nemaifiind fp, nu va poate fi adresata nici o dispozitie de plata, intr-o calitate pe care nu o mai aveti. :)
Singurul lucru pe care il puteti face este sa demonstrati ca nu ati creat prejudiciul altfel sunteti bun de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dispozitie imputare sume incasate necuvenit functionar public ContSters135086 ContSters135086 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema : Se poate emite o dispozitie de imputare sume incasate necuvenit ( in urma controlului Curtii de ... (vezi toată discuția)
Raspunderea civila a functionarului public ContSters14414 ContSters14414 Buna ziua, am urmatoarea problema: in luna septembrie a anului trecut, am parasit locul de munca ( institutie publica-functionar publice), prin acordul ... (vezi toată discuția)
Recuperarea unui spor acordat in anul 2008 unui functionar public frexalina frexalina In cursul anului 2008 s-a acordat spor ptr.functionar public si ulterior Curtea de Conturi a constatat ca este nelegal acest spor.Angajatorul trebuie sa ... (vezi toată discuția)