avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Raspunderea civila a functionarului public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Raspunderea civila a functionarului public

Buna ziua,
am urmatoarea problema: in luna septembrie a anului trecut, am parasit locul de munca ( institutie publica-functionar publice), prin acordul partilor (conf 188/99). Mi s-a semnat fisa de lichidare, cum ca am predat toate lucrarile si documentele. Acuma, aflu ( pe surse) , ca fostul meu sef vrea sa ia masuri impotriva mea pentru niste fapte ( concret nu le stiu) , sa imi atraga raspundere, sa emita un act de imputatie! eu intreb , se mai poate asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:55, 28 Februarie 2012
Legea nr.188/1999:
Art. 84. - Răspunderea civilă a funcţionarului public se angajează:
a) pentru pagubele produse cu vinovăţie patrimoniului autorităţii sau instituţiei publice în care funcţionează;
b) pentru nerestituirea în termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;
c) pentru daunele plătite de autoritatea sau instituţia publică, în calitate de comitent, unor terţe persoane, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Art. 85. - (1) Repararea pagubelor aduse autorităţii sau instituţiei publice în situaţiile prevăzute la art. 84 lit. a) şi b) se dispune prin emiterea de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice a unui ordin sau a unei dispoziţii de imputare, în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, după caz, prin asumarea unui angajament de plată, iar în situaţia prevăzută la lit. c) a aceluiaşi articol, pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
(2) Împotriva ordinului sau dispoziţiei de imputare funcţionarul public în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ.
(3) Dreptul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice de a emite ordinul sau dispoziţia de imputare se prescrie în termen de 3 ani de la data producerii pagubei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea unui spor acordat in anul 2008 unui functionar public frexalina frexalina In cursul anului 2008 s-a acordat spor ptr.functionar public si ulterior Curtea de Conturi a constatat ca este nelegal acest spor.Angajatorul trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Dispozitie de impunere emisa pe numele unui fost functionar public sininen sininen Ce parere aveti, se poate elibera o decizie de impunere de restituire a unor sume de bani necuvenite, unui fost functionar public, in prezent angajat la un alt ... (vezi toată discuția)
Dispozitie imputare sume incasate necuvenit functionar public ContSters135086 ContSters135086 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema : Se poate emite o dispozitie de imputare sume incasate necuvenit ( in urma controlului Curtii de ... (vezi toată discuția)