avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpărare teren cu posibili moștenitori. În ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpărare teren cu posibili moștenitori. În ce măsură mă poate afecta acest lucru?

Buna ziua,

am cumparat recent in acest an, de la persoana X un teren intravilan, in judetul Giurgiu, Terenul este intravilan, situat intre case, in sat.
Tranzactia s-a facut intre mine si persoana X la notar, in Giurgiu, in baza unui act de vanzare-cumparare. In urma acestei tranzactii, am primit ulterior extras de carte funciara pe numele meu (intabulare), cadastru original de la persoana X, am luat teren-ul pe rol pe numele meu la primaria de care apartin, etc.

Ulterior tranzactiei am primit de la persoana X si vechile acte pe care aceasta le dobandea legat de teren si anume, cadastru original dar si contract-ul de vanzare-cumparare prin care persoana X a cumparat in 1992 de la persoana Y acest teren.

Citez din acest act de vanzare-cumparare, culmea, intocmit in anul 1992, la acelasi notar la care in anul 2017, eu am cumparat mai departe acelasi teren de la persoana X.

"Vanzatorul din 1992 (Persoana Y) - Terenul instrainat prin acest contract a fost dobandit de catre mine vanzatorul (persoana Y) prin mostenire de la parintii mei decedati de peste 40 de ani. (dar nu exista nici un act de mostenire)

Cumparatorul din 1992 (Persoana X, cea de la care eu am cumparat mai departe in 2017) - subsemnata.....persoana X, etc etc etc, consimt la toate stipulatiile prezentului contract cu aceea mentiune ca nu pretind vanzatorului prezentarea de titluri de propietate inscrise in dovedirea propietatii."

Pe scurt: Persoana X a cumparat in 1992 de la Persoana Y, terenul in cauza pe care mi l-a vandut mie mai departe in 2017.
Ea a cumparat in 1992 acest teren de la Persoana Y fara ca Persoana Y sa detina acte pe el, l-a luat pe propria raspundere si mi l-a vandut mie mai departe in 2017.

Acum...eu nu mi-am luat in nici un caz asemenea angajamente in contract-ul incheiat in 2017 cu persoana X si am aflat de toata aceasta situatie abia dupa ce am citit vechiul contract din 1992. Daca nu ajungea la mine nici nu aflam de situatie...

Ambele tranzactii si cea din 1992 si cea din 2017 au fost facute la acelasi notar...coincidenta la mijloc, sau incercare de frauda?!?

Eu am intabulare, extras de carte funciara, teren luat pe rol la primarie si intentionez sa ridic o casa pe el.

Intrebare:
Cum vi se pare toata aceasta poveste....am inteles ca persoana Y ar avea mostenitor si frati, iar ea a vandut in 1992 terenul fara acordul lor...ce implica toate acestea pentru mine?

Rog un sfat sau o recomandare juridica, multumesc anticipat!


Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: cristienos , utilizator 22:43, 2 Noiembrie 2017
Va rog, daca ma puteti ajuta cu un raspuns, multumesc anticipat!
cristienos a scris:

Va rog, daca ma puteti ajuta cu un raspuns, multumesc anticipat!

Buna ziua
Este evident ca daca mostenitorii persoanei respective vor dezbate succesiunea vor avea posibilitatea sa solicite si ca acest teren sa fie adus la masa succesorala.
Discutiile sunt multe in asemenea cazuri si opiniile divergente.
Din cate am citit in ultima perioada pe internet, se pare ca daca exista intradevar mostenitori (ei ar trebuii sa fie mostenitori prin testament) sau frati/surori atunci contract-ul de vanzare-cumparare este nul.
Daca ar fi asa, ce ar trebuii sa fac eu? Nu as fi aflat de aceasta situatia daca nu as fi vazut vechiul contract de vanzare-cumparare facut in 1992 dintre persoana x si persoana y.
Pot da in judecata persoana de la care am luat terenul in acest an?
Cine este vinovat de aceasta situatie? Notarul? Cel care mi-a vandut terenul?

Va rog ajutati-ma cu un raspuns, multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 29 Octombrie 2017
cristienos, utilizator
Nu e nimeni vinovat, pentru ca nu este nimic gresit.
Dvs in prezent detineti un act de proprietate, in speta contractul de vanzare cumparare pe care l-ati incheiat in 2017.
La randul sau, vanzatorul a avut acte de proprietate, in baza caruia v-a vandut dvs, respectiv contractul de vanzare cumparare incheiat in 1992.
Mai departe, vanzatorul Y l-a dobandit prin mostenire de la parinti, decedati de mai mult de 40 de ani, adica undeva in 1952 sau poate mai demult.
Notariatul de Stat a fost infiintat in 1950 si chiar si-asa oamenii nu aveau notiunea de "dezbatere de mostenire". Nici acum nu o au.
In prezent exista un Protocol incheiat intre Uniunea Ntarilor si Agentia de Cadastru, prin care este posibila instrainarea de imobile, in cazul in care nu exista acte de proprietate, pe baza unei posesii indelungate, exercitate sub nume de proprietar.
Mai pe romaneste, in 1992, cetateanul Y avea deja pamantul in stapanire, il platea si figura cu el lin evidentele fiscale si agricole ale Primariei, de peste 40 de ani. Daca cetateanul Y a mai avut frati, este posibil ca la randul lor sa fi primit si ei bunuri de la parinti. Si omeneste vorbind, Y a stat linistit peste 40 de ani, X a stat linistit 25 de ani. Deci timp de cel putin 65 de ani, nu a aparut nici un mostenitor. Probabil nici nu mai traiesc.
Nu aveti de ce sa dati in judecata pe nimeni si nu aveti nici de ce. Pentru acel teren detineti un act de proprietate. Cel de la care ati cumparat a detinut acte de proprietate.
Multumesc pentru raspuns, apreciez corectitudinea dumneavoastra, observ ca sunteti de profesie notar.

Eu vad lucrurile asa ipotetic vorbind, sa zicem ca sunt persoana Y:
Eu mai am doi frati. Mama moare, tata moare.
Mama si tata inainte de deces nu ne-a facut acte de succesiune, testament etc.
Eu, fara ca fratii mei sa stie, vand terenul care era al parintilor lui persoana X in 1992.
Persoana X il vinde mai departe in 2017.

Intre timp fratii mei afla de ce grozavie am facut eu, ca am vandut terenul lu mama si a lu tata
fara ca ei sa stie si sa aiba si ei o cota parte de pe urma vanzarii.
In acest caz ce pot face fratii mei? Pot ataca actul de vanzare cumparare incheiat in 2017, pot da in judecata pe cineva cu sanse mari de castig?

Sper ca intelegeti intrebarea mea.
Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Act vanzare mostenire danilacristian danilacristian buna ,parintii mei, mai precis mama mea are de la parintii ei un testament pe casa si teren(mobil si imobil),acestia fiind decedati,iar ea vrea ca sa imi ... (vezi toată discuția)
Cum pot încadra situația descrisă privind un contract de vânzare-cumpărare? vânzătorul declară în contract că a încasat banii, dar locuiește, în continuare, în imobil Cristi M. Cristi M. Exista un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din august 2015. Imobilul este o curte, cu o casa si o anexa, situat in localitatea Barlad. Valoarea ... (vezi toată discuția)
Testament alexandra_25 alexandra_25 Buna ziua! Mama mea detine in proprietate un teren, pe care se afla costruite o casa si anexe, acestea din urma fiind reconditionate complet de mine. Mama ... (vezi toată discuția)