avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vanzare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vanzare mostenire

buna ,parintii mei, mai precis mama mea are de la parintii ei un testament pe casa si teren(mobil si imobil),acestia fiind decedati,iar ea vrea ca sa imi treaca mie acum terenul si casa. in afara de acest testament nu mai are nici un act,mama avea 5 frati am fost la notar cu actele si m-a intrebat daca mama a facut succesiunea cu fratii ei,am intrebat'o si a zis ca nu a facut'o. puteti sa-mi ziceti cum pot sa fac trebuie facuta aceasta succesiune sau poate sa imi treaca totul ,ce e de facut?mentionez ca nu vreau sa imi treaca mie doar ce e in testamentul ei.mutumesc astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:27, 23 Februarie 2012
danilacristian a scris:

mentionez ca nu vreau sa imi treaca mie doar ce e in testamentul ei.

Ce altceva doriti sa va mai treaca?
Prin acel testament nu se pot inlatura de la mostenire fratii mamei, acestia fiind mostenitori rezervatari.
In primul rand ar trebui sa luati legatura cu fratii mamei si sa vedeti daca au pretentii la mostenire, apoi sa dezbateti mostenirea si in final sa treceti pe numele dumneavostra imobilul respectiv.
O varianta convenabila din punct de vedere financiar este sa faceti partajul succesoral prin mediere.
Trebuie dezbatuta succesiunea dupa parintii mamei dvs. testamentul nu este de ajuns pentru a va transfera proprietatea. in acest sens, mama dvs trebuie sa dezbata succesiunea la notarul de pe raza judecatoriei unde parintii dansei au avut ultimul domicliu. Fiind vorba de testament, fratii dansei , sunt mostenitori rezervatari si pot cere reductiunea testamentului pentru ca le incalca rezerva succesorala sau sa se declare de caord cu acesta si sa nu7 ceara acest lucru, renuntand la succesiune, daca alte bunuri in afara de cele din testament, bunicii dvs nu mai aveau.
Apoi cu succesiunea facuta, trebuie sa intabulati imobilului in cartea funciara. Dvs sunteti singurul copil? Daca da parintii dvs va pot dona imobilul, fiind mai ieftin asa, veti fi scutiti de plata impozitului, fiind rude de grad 1 sau sa i mosteniti la decesul acestora. Daca mai aveti frati incheiati un contract de vanzare cumparare fara nicio clauza si asigurati va ca aveti dovada achitarii pretului catre parintii dvs, caci altfel va putea fi atacat de ceilalti frati ca donatie deghizata. La vanzare puteti declara un pret mai mic, fiind facuta la fel intre rude de grad 1, insa in orice caz pretul trebuie sa fie real si nu unul derizoriu.
Mama va trebui sa dezbata succesiunea impreuna cu fratii, iar fratii pot cere reductiunea libertatilor excesive iar ce va ramane va putea sa va doneze/vanda dvs.
Odata cu dezbaterea succesiunii, va fi individualizata cota-parte din dreptul de proprietate ce revine coerezilor.

Aceasta cota, de vreme ce este una determinata, poate fi tranmisa, cu titlu gratuit sau oneros.


Fratii mamei dumneavoastra au calitatea de mostenitori rezervatari.


In vederea intregirii rezervei succesorale, micsorata prin perfectarea testamentului sau a oricarui alt act translativ de proprietate, acestia pot sesiza instanta de judecata . (competenta materiala si teritoriala avand judecatoria in a carei raza teritoriala este situat ultimul domiciliu al defunctului, cu mentiunea ca trebuie respectat termenul de trei ani).

Conform art. 1095 din Noul Cod civil:

1Dreptul la actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive se prescrie in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii sau, dupa caz, de la data la care mostenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formeaza obiectul liberalitatilor.
2 In cazul liberalitatilor excesive a caror existenta nu a fost cunoscuta de mostenitorii rezervatari, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand au cunoscut existenta acestora si caracterul lor excesiv.
3 Exceptia de reductiune este imprescriptibila extinctiv."


Potrivit art. 1092 din Noul Cod civil:” Dupa deschiderea mostenirii , liberalitatile in speta, donatia care incalca rezerva succesorala sunt supuse reductiunii , la cerere.”

Persoanele care pot cere reductiunea sunt : mostenitorii rezervatari, succesorii mostenitorilor rezervatari si creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.


Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
ati zis ca o varianta avantajoasa este partajul succesoral prin mediere, ce inseamna acest lucru,ce e de facut daca fara aceasta scucesiune chiar nu se poate? acest testament pe care il are e facut la notar stampilat si semnat .persoanele(bunicii) care au facut testamentul au murit acum 25 de ani , testamentul fiind facut in anul 1963 si de atunci partintii mei au fost propietari fara nici un fel de problema ,eu vreau sa -mi treaca doar ce e in testament mai e nevoie de succesiune?

Alte discuții în legătură

Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Testament alexandra_25 alexandra_25 Buna ziua! Mama mea detine in proprietate un teren, pe care se afla costruite o casa si anexe, acestea din urma fiind reconditionate complet de mine. Mama ... (vezi toată discuția)
Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)