avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune Mama mea a decedat. Ea era unica ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune Mama mea a decedat. Ea era unica mostenitoare ...

Dezbatere succesiune

Mama mea a decedat. Ea era unica monestenitoare a parintilor ei,decedati. A făcut succesiunea si a devenit proprietara bunurilor ce au apartinut parintilor ei. Acum, si ea a decedat. Noi suntem 3 frati si tata care traieste. In timpul vieții,mama ne.a facut testamentul bunurilor ce le.a mostenit de la părinții ei, noua, copiilor ei,si care exista si in prezent.
Intrebarea mea este,daca in testament,mama nu l.a luat in calcul si pe tata, acesta are drept la mostenire dupa ea,daca bunurile supuse succesiunii sunt mostenirea mamei de la parintii
ei? Mama si tata au fost căsătoriți.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 08:53, 9 Februarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Legal, tata are dreptul la 1/4, în calitate de soț supraviețuitor.
De asemenea, tata este și mostenitor rezervatar. Rezerva succesorala a tatălui este jumătate din cota legală, adică 1/8.
Dacă testamentul este excesiv (în sensul ca mama nu mai are și alte bunuri) si ii încalcă tatălui rezerva succesorala, tatăl poate solicita reductiunea testamentului.
Asta dacă tata are pretenții la moștenirea mamei.
Dacă tata e de acord cu testamentul și e dispus sa renunțe la moștenire, veți moșteni doar dvs copiii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau ce......? johnnydanut johnnydanut Buna seara ! De curand mama mea a decedat si a ramas doar tata. Inainte de moarte au stabilit ca un teren pe care e casa lor sa-mi revina mie iar altul (de ... (vezi toată discuția)
Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Testament reciproc soti, valabilitate, legatar universal lucian1956 lucian1956 Buna ziua, O familie, sot, sotie, 2 copii (copiii fiind ai sotiei din alta casatorie, purtand numele tatalui lor). Sotii isi fac unul altuia testament, ... (vezi toată discuția)