avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua, am avut o matusa care a decedata in urma cu 3 ani, a fost casatorita insa sotul a decedat, in urma lui lasand matusi un testament prin care lasa prin toate bunurile imobile (drept de proprietate si 1/2 din cota prin mostenire a uni loc de veci. Mentionez ca nu au avut copii, singura ruda fiind un frate si nepoata din partea fratelui. Dupa 6 luni de la decesul sotului sa facut succesiunea dupa testament, incheindu-se certificatul de mostenitor prin care se arata ca in calitate de sotie si legatara universala ii revine intreaga masa succesorala. In anul 2003 matusa a decedat, la 6 luni de la decesul ei sa facut succesiunea dupa certificatul de mostenitor al ei. timp de 6 luni sau dat anunturi la mica publicitate la cel mai citit ziar din Romania, fiind invitati(citati) la succesiune toti mostenitorii. in acest termen nu sa prezentat decat fratele dansei fiind singurul mosternitor, dupa incheierea actelor mai exact certificatul de mostenitor care atesta faptul ca fratele dansei este singurul care are drept de mostenire toate au fost bune. La 4 ani si ceva dupa incheierea actelor ne-am trezit cu unul dintre fratii unchului meu care sustine ca actele emise de catre notar prin care este declarat unic mostenitor fratele decedatei sunt false si ca acel act trebuie revocat si ca este nul deoarece ei ca si mostenitori din parte sotului nu au fost citati la succesiune? Intrebarea mea este daca succesiune sa facut dupa sot si ea a ramas unica mostenitoare ei ca si fratii din partea lui ce dreturi au?
daca nu au fost mentionati in nici un fel de act? Va rog sa ma ajutati .Multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:18, 19 Ianuarie 2010
Avand in vedere faptul ca fratii nu sunt, conform Codului civil, mostenitori rezervatari, sotul matusii dvs. nu a incalcat nici o rezerva succesorala atunci cand a intocmit testamentul in favoarea sotiei sale (matusa dvs.). In aceste conditii, fratii unchiului au fost legal dezmosteniti si nu aveau de ce sa fie citati la dezbaterea succesiunii defunctului lor frate. In consecinta, in lipsa unor mostenitori rezervatari ai sotului matusii (copii sau parinti), actele sunt legale, fratii unchiului alearga dupa cai verzi pe pereti:):)
Acei frati nu au nici un drept la mostenire.
doar mostenitorii rezervatari pot invoca reductiunea liberalitatilor excesive.
fratii unchiului nu au aceasta calitate, prin urmare nu vor avea castig de cauza daca se ajunge in instanta .
sotia supravietuitoare este singura succesoare de drept a sotului sau , in baza acelui testament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Terenuri extravilan mostenite pentru care se cere iesire din indiviziune anddaria anddaria Sunt unica mostenitoare a tatalui meu , mama fiind decedata anterior. Tata a decedat in noiembrie 2011. Prin testament , tata ( care mai are un frate ... (vezi toată discuția)
Testament eccrina eccrina Buna ziua, As dori sa apelez la amabilitatea dvs. pentru a ma lamuri intr-o problema cu privire la mostenitori. Matusa mea a facut un testament la notar prin ... (vezi toată discuția)