Vreau sa-mi construiesc un gard din caramida, cu fundatie de beton. Nu stiu daca se face fundatia pe hotar, sau trebuie in interiorul spatiului meu. Sunt legale ca si hotar niste tevi de fier gasite prin pamant, eu nu stiu cine le-a pus si de cand.
In ceea ce priveste stabilirea limitei de proprietate, in mod categoric nu pot fi luate in serios acele tevi de fier, decat daca amplasarea acestora coincide cu limita de proprietate.Pentru aceasta e necesar sa consultati schita de dezmembrare sau alte documente similare ale terenului in cauza.
Fundatia se face pe limita de proprietate, dar e bine de discutat in prealabil si cu proprietarul terenului alaturat in vederea stabilirii de comun acord a amplasamentului.
Nu exista alte variante :D .Inainte de a construi orice trebuie sa stabiliti limitele proprietatii adica sa faceti cadastru apoi o intarusare a lotului . Ulterior acestor operatii cu toate actele ( actul de proprietate ,cadastru , certificat de urbanism , avize) luati legatura cu un arhitect care sa va intocmeasca proiectul pentru arhitectura gardului (necesar obtinerii autorizatiei de constructie ), acesta urmand sa fie avizat de catre primaria de care apartineti , dupa aceea putand construi in legalitate .Amplasarea gardului se poate face : la 10 cm in interiorul liniei de demarcatie in cazul in care este gard propriu , sau pe hotar cand este facut de comun acord cu vecinii.
Sau varianta scurta construiti cum vreti si asumati-va riscul ca suprafata delimitata de gard sa nu fie exact pe amplasamentul trecut in acte sau sa platiti o amenda cat valoarea constructiei , pentru lipsa autorizatie. :))