Cunosc oameni care lucreaza intr-o intreprindere unde sunt foarte multe nereguli, cele mai multe legate de felul in care sunt tratati salariatii, iar cand aceste nereguli se concretizeaza in cifre documentate, ele sunt trecute cu vederea de ITM. Au fost nenumarate controale ale acestor inspectori sesizati de angajatii nedreptatiti, dar de fiecare data au plecat fara sa faca absolut nimic.
Cum ar putea sa isi facem dreptate? Este vorba efectiv de dusmanie vadita a celor de la birouri fata de cei care lucreaza la baza ierarhiei. Cum putem dovedi asta si cui ne putem adresa? Efectiv sunt torturati psihic prin presiuni nejustificate si amenintari, organizarea si planificarea lucrului in functie de preferinte si cate si mai cate. Sefii intreaba angajatii loiali cine spune ce despre ei ca sa stie cum sa ii preseze psihic si cum sa le micsoreze veniturile din ore suplimentare. Doar un exemplu.
Sesizati in scris cu nr. de inregistrare/ data Inspectia muncii si spre stiinta ITM si angajator, asupra tuturor aspectelor/ neregulilor, exemplificand pe cei nedreptatiti cu nume si prenume, data abuzului si detalierea acestuia.
Sesizarea este bine sa fie semnata de catre toti cei nominalizati. La sesizari scrise, institutiile statului au obligatia sa raspunda in termen de 30 de zile de la inregistrarea sesizarii conform prevederilor OG nr. 27/ 2002 art.8 privind petitiile. Daca nu primiti raspuns scris in termen, puteti deschide actiune in instanta cu respectarea Legii nr. 554/ 2004 privind contenciosul administrativ.
Atata timp cat lucratorii nu vor fi constienti ca numai sesizand/ semnand sesizari (pentru a fi avute in vedere de institutiile sesizate) vor putea sa-si apere drepturile, abuzurile pot continua.