avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Alcool la volan
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Alcool la volan

Buna ziua,

Acum câteva zile am luat proasta decizie de a mă urca băut la volan. Am fost oprit de organele de poliție și am avut o concentrație a alcoolemiei de 0,54 alcool pur în aerul expirat.
Am fost condus la o unitate medicala unde mi-au fost recoltate doua probe de sânge la un interval de o oră între ele, al căror rezultat nu a sosit inca.
Polițistul care m-a oprit si care mi-a întocmit dosarul, mi-a spus că cel mai probabil valoarea alcoolemiei din sânge va fi foarte apropiată de 1, iar în acest caz dosarul va rămâne la procuratură si nu voi fi trimis în judecată.
Întrebarea mea acum fiind, credeți că pot spera la o amendă administrativă și o suspendare pe o perioadă de 90 de zile a permisului de conducere?
Țin să menționez că am avut o atitudine foarte cooperantă cu organele de poliție, lucru care a fost specificat si in documentele întocmite de către polițist, si nu am niciun fel de antecedente penale.

Si îmi puteți oferi sfaturi despre cum as putea gestiona această problemă pentru a îmi păstra cazierul curat? Iar faptul că lucrez ca si șofer și îmi voi pierde locul de muncă poate fi considerat ca un factor atenuant în fața procurorului astfel încât să nu fiu trimis în judecată?
Soluția in dosar depinde de valoarea alcoolemiei din sânge, care va fi data de rezultatul probelor, dar și de practica procurorului care instrumentează dosarul.
Daca polițiștul a zis ceva, probabil că știe el..
Amenda administrativa nu mai exista in reglementarea actuala, insa exista posibilitatea renunțării la urmărire sau alte soluții bune. Acum, depinde și de istoricul purtărilor dvs(alte ciocniri cu legea penală)
In funcție de soluție, cazierul poate ramane curat sau nu
Miha555 a scris:

Soluția in dosar depinde de valoarea alcoolemiei din sânge, care va fi data de rezultatul probelor, dar și de practica procurorului care instrumentează dosarul.
Daca polițiștul a zis ceva, probabil că știe el..
Amenda administrativa nu mai exista in reglementarea actuala, insa exista posibilitatea renunțării la urmărire sau alte soluții bune. Acum, depinde și de istoricul purtărilor dvs(alte ciocniri cu legea penală)
In funcție de soluție, cazierul poate ramane curat sau nu

După cum am spus, nu am cazier si niciun fel de "ciocnire" cu legea în trecut, am avut o singură amenda contravențională pentru oprirea interzisa acum un an și jumătate, în rest nu am fost niciodată intr-un post de politie decât pentru emiterea buletinului sau ceva de genul.
De aceea am adresat această întrebare, dorind un sfat specializat din partea cuiva care a trecut prin această experiență sau cunoaște procedura in astfel de cazuri.
Îți mulțumesc pentru ajutor Miha555.
Daca nu se dispune renuntarea la urmarire penala de catre procuror si veti fi trimis in judecata, iar valoarea alcoolemiei din sange este in jur de 1 g/l alcool pur în sânge, in functie de restul imprejurarilor in care a fost comisa infractiunea si a circumstantelor personale, aveti sanse la o solutie de renuntarea aplicarii pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei.
Amanarea aplicarii pedepsei nu reprezinta o forma de condamnare.


Aceasta forma de individualizare judiciara, insa, va fi mentionata in cazierul judiciar, cazier care va fi curat in termen de doi ani, termen ce curge de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.


Nu rezulta, de asemenea, interdictii sau decaderi ce rezulta din condamnare.


Prin amanarea aplicarii pedepsei este stabilit un termen de supraveghere, pe o durata determinata, fixata de instanta de judecata, in sarcina condamnatului fiind instuite obligatii si masuri de supraveghere.


In ipoteza in care obligatiile, respectiv masurile de supraveghere sunt nesocotite, instanta de judecata poate proceda la revocarea amanarii aplicarii pedepsei, putand dispune executarea pedepsei in regim privativ de libertate.


Instanta de control judiciar poate mentine hotararea judecatoreasca , apreciind -o ca fiind legala si temeinica.


O poate infirma, dispunand suspendarea sub supraveghere a pedepsei, ca modalitate de individualizare judiciara.


Suspendarea sub supraveghere reprezinta o modalitate de individidualizare judiciara a pedepsei, o veritabila forma de condamnare.


In cazul suspendarii sub supraveghere, permisul de conducere este anulat, in mod obligatoriu.


Exista, insa, posibilitatea de a redobandi dreptul de a conduce pe drumurile publice , in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.


Si in cazul suspendarii sub supraveghere sunt instituite obligatii si masuri de supraveghere.
Buna ziua am si eu o intrebare in cazul hotararii de mai jos permisul se anuleaza sau se poate recupera? Si daca se poate recupera in cat timp si cum? Ora estimata: 09:00
Complet: PM3
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. 1, 4 şi 10 C.proc.pen. raportat la art. 83 C. pen., stabileşte o pedeapsă de 1 an închisoare în sarcina inculpatului CĂTĂLIN, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. 1 C.pen. (faptă săvârşită la data de 20.07.2017). În temeiul art. 396 alin. 1 şi 4 C.proc.pen. raportat la art. 83 C.pen., amână aplicarea pedepsei de 1 an închisoare stabilită în sarcina inculpatului, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, stabilit potrivit dispoziţiilor art. 84 C.pen., care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În temeiul art. 85 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 86 alin. 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c) - e) C.pen. se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea. În temeiul art. 85 alin. 2 lit. b C.p impune inculpatului să presteze muncă neremunerată pe o perioadă de 30 de zile în folosul Primăriei comunei Drăgoeşti, judeţul Vâlcea. În temeiul art. 404 alin. 3 C.proc.pen. şi art. 83 alin. 4 C.pen., atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere sau ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere. În temeiul art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 300 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 200 lei reprezintă cheltuieli stabilite prin rechizitoriu. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13 iulie 2018.

Alte discuții în legătură

Ce vrea sa insemne? complet: cp-f 1 tip solutie: amânarea aplicării ... zaytsev443 zaytsev443 Ce vrea sa insemne? Complet: CP-F 1 Tip solutie: Amânarea aplicării pedepsei Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. (1), (4), (10) C.pr.pen. ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis auto tiberiu448 tiberiu448 26.02.2015 Ora estimata: 10:00 Complet: C1P Tip solutie: Solutia pe scurt: În temeiul art. 336 alin.1 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin 10.C.proc.pen., ... (vezi toată discuția)
Salut imi poate da cineva câteva detalii și dacă pot părăsi țara Jiulianoo Jiulianoo Nume Calitate parte Carp Iulian Inculpat Şedinţe 17.10.2019 Ora estimata: 8:30 Complet: C2OP Tip solutie: Amânarea aplicării pedepsei Solutia pe ... (vezi toată discuția)