Pentru angajare, adeverinta eliberata de medicul de familie nu are relevanta.
Conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, angajarea lucratorilor se face in urma eliberarii unei fise de aptitudini pentru lucrator, in functie de riscurile profesionale existente la locul de munca. Fisa de aptitudine se elibereaza in urma examinarii medicale a lucratorilor de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma angajatoare are incheiat contract de prestari servicii medicale.
De mutat in sectiunea ssm-protectia muncii.
Codul Muncii
Art. 27
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca. (3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
.....
Procedura de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj din 22.02.2002, emisa de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu modificarile ulterioare prin Ordine emise de ANOFM conform legii, prevede ca persoana in cautarea unui loc de munca trebuie sa depuna la ANOFM o cerere insotita de o “adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;” (Art. 5, alin (3), litera c.). Acest act normativ trebuie interpretat impreuna cu Hotararea Guvernului sus mentionata (nr 355/2007) care arata specialitatea medicului care poate elibera astfel de adeverinte – medicul de medicina muncii.