avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Ajutor social in Germania
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Ajutor social in Germania

Buna seara, am nevoie de un mic sfat si putin ajutor in legatura cu ajutorul social in Germania.
Povestea este in felul urmator, sunt aici cu sotia de 1 an, avem contracte nedeterminate dar la 1 decembrie plecam din firma, ne-am depus preavizul din cauza unor neintelegeri cu sefii de tura si ulterior si cu seful mare.
Noi avem aici credite bancare si nu vrem sa plecam asa pur si simplu, vrem sa continuam aici, nu cunoastem limba germana tocmai de aia ne-am gandit sa ne inchiriem o garsoniera si sa aplicam pentru un ajutor social pentru cateva luni, intre timp sa cautam si o scoala de limba germana sa invatam, daca tot "stam deageaba" sa facem si ceva util pentru noi...

Ma puteti ajuta cu mai multe detalii despre asta?
De exemplu daca la 1 decembrie plecam, dar tot atunci ne mutam si in chiria noastra (nu de la firma) , mai putem depune ajutorul? Sau trebuia sa avem chirie inainte cu ceva timp..
Ce acte sunt necesare, cam cat dureaza pana aproba , si ce beneficii ai.. adica ce fel de ajutor primesti, iti este platita doar chiria ? Sau esti ajutat mai mult? Si nu in ultimu rand ce termen ai pentru a depune dosarul..
Pe net am citit un articol in care spune ca iti sunt platite toate obligatiile tale undeva pana la 6 luni.. pentru noi ar fi suficient 6 luni, mult prea ok. Si daca stiti cam cati bani primesti, ca idee noi la locul de munca castigam cam 850-920 euro cu cazare platita, din care eu aveam obligatii de 250 banca si 67 asigurare masina.
Sper sa ma poata ajuta cineva, chiar nu vrem sa plecam si sa lasam datorii in urma noastra, nu fugim de munca.

Multumesc mult.
Ultima modificare: Vineri, 3 Noiembrie 2017
TudorTG, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 08:22, 5 Noiembrie 2017
In primul rand cetatean european care cere ajutor social in alta tara din UE este cam cu cantec. Din fericire, daca ati lucrat (angajat sau PFA) cel putin 12 luni neintrerupt pe teritoriul Germaniei, va veti pastra statutul de lucrator si veti avea dreptul si la ajutor social.
Am 12 luni fara intrerupere. Si vroiam sa va mai intreb daca in perioada de preaviz de 30 zile, am ub concediu medical de 5 zile, perioada a inceput de la 1 noiembrie si se termina pe 30 noiembrie, avand medicalul perioada de preaviz se prelungeste cu 5 zile? Adica preavizul este suspendat pe perioada medicalului? Stiti ceva? Multumesc
In general nu cunosc dreptul german, dar am vorbit din perspectiva dreptului european, care e acelasi pe toata UE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cardul european de sanatate Madalina1707 Madalina1707 Buna seara,tatăl meu a lucrat în germania pana acum 2 luni cand a fost operat la cap si depistat cu cancer st IV,starea lui în zilele astea s.a cam ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma stabilesc in spania cristi25b cristi25b buna ziua , am si eu niste intrebari si v-asi fi foarte recunoscator daca a-ti putea sa ma indrumati. Impreuna cu sotia am decis sa ne mutam definitiv in ... (vezi toată discuția)
Alocatia de stat incasata in germania de catre fostul sot, nu a ajuns niciodata la copii!!! dia_dia45 dia_dia45 buna, v-as ruga sa ma consiliati in legatura cu o problema mai dificila...!!! Sunt divortata de fostul sot de 5 ani aprox, iar el lucreaza legal de mai bine ... (vezi toată discuția)