avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... PUZ - dezmembrare teren
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

PUZ - dezmembrare teren

Buna ziua,
Sunt proprietarul unui teren care in urma PUZ-ului facut, cam 20% din suprafata totala va fi despartita pentru un drum de care nimeni nu are nevoie dar legea cere ca sa fie un "drum de colectare". Inca suntem in faza in care planul este discutat si actualizat dar nu stiu cine va (daca va fi cineva) plati o compensare pentru suprafata pierduta. Ce pot face daca nimeni nu vrea sa plateasca? Nu vreau sa accept aceasta varianta (fara despagubire) pentru ca in urma cu cateva luni am cumparat terenul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2017
gergelyfsandor, utilizator
Cel mai recent răspuns: archibaldo , utilizator 00:46, 7 Septembrie 2021
Potrivit legii 350/2001 dreptul de construire se acorda pe baza prevederilor documentațiilor e urbanism - de regula a PUG si RLU aferent. Pentru ca intenția dvs de construire nu se încadra in prevederile PUG vi s-a permis elaborarea unui PUZ care conține PRESCRIPTII URBANISTICE adică permisiuni si interdicții.
Cu alte cuvinte drepturi si obligații precum obligația de a asigura un drum colector ( un drum care asigura accesul pe parcela din rețeaua publica )
De regula aceasta condiție se impune pentru a nu se permite un număr nelimitat de accese pe proprietate direct din drumuri naționale, județene , locale ... accese ce pot congestiona fluiditatea traficului.
Ulterior aprobării prin HCL , PUZ devine act normativ opozabil in justiție , ale cărei reglementari vor sta la baza emiterii certificatului de urbanism si autorizației de construire. Daca nu respectați condiția de a realiza un drum colector pierdeți dreptul de construire prin nerespectarea regulamentului de urbanism al PUZ in vigoare.
In concluzie ati primit dreptul de construire conditionat iar nerespectarea conditiilor are ca efect imposibilitatea exercitarii dreptului de construire. Multi speculatori imobiliari realizeaza parcelari de terenuri fara a asigura cai de acces si echiparea edilitara , incalcand astfel prevederile PUZ, situatie in care primaria are obligatia de a nu emite nici o autorizatie de construire pana nu se asigura realizarea elementelor de infrastrctura prevazute de PUZ obligatie de revine intiatorului PUZ confrom Legii
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2021
archibaldo, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Construire fara elaborare puz elenamusat1974 elenamusat1974 Buna ziua, Recent am achizitionat un teren intravilan - arabil, in oras, care nu are inca PUZ. Conform PUG aprobat destinatia terenului este M1a - subzona ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute nickola nickola Buna ziua! Spuneti-mi va rog,daca intr-un ctr.de vanzare cumparare casa din 2008,nu s-a precizat clar ca in urma dezmembrarii intre cele 2 loturi exista ... (vezi toată discuția)
Obligatii ale intitutiilor publice de amenajare a accesului la teren(proprietate) Onck07 Onck07 Buna ziua, am cumparat un teren in anul 2017 care face parte dintr-un PUZ aprobat din 2012, problema mea este ca acest teren se afla in camp la o distanta de ... (vezi toată discuția)