avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Obligatii ale intitutiilor publice de amenajare a ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Obligatii ale intitutiilor publice de amenajare a accesului la teren(proprietate)

Buna ziua, am cumparat un teren in anul 2017 care face parte dintr-un PUZ aprobat din 2012, problema mea este ca acest teren se afla in camp la o distanta de 150m fata de drumul public eu neavand in momentul de fata cum sa imi duc materialele de constructii pe teren. Mentionez ca pe PUZ exista drumuri de acces la terenul meu pe care proprietarul PUZ-ului le-a donat in vederea construirii drumurilor care nu au fost facute nici in zi de astazi. Mai mentionez ca am nume de strada si numar de casa, date de primarie si am scos si autorizatia de construire.
Acum un an am luat legatura cu mai multi proprietari de parcele de pe acest PUZ si am facut o cerere colectiva catre primarie de a ne asigura accesul la parcele (drumurile din acest PUZ sunt in proprietatea primariei, am scos CF-ul strazii mele si proprietar apare primaria). La aceasta cerere colectiva care are si numar de inregistrare nu am primit niciun raspuns cu toate ca termenul legal este de 30 zile.
Ma pregatesc sa fac o petitie la primar prin care sa cer sa imi raspunda la prima cerere si sa-mi dea o solutie care sa-mi asigure accesul la terenul meu si am auzit pe la televizor ca ar exista o lege prin care primariile sunt obligate sa faca drumurile de acces in termen de 90zile dupa eliberarea autorizatiei de construire. Intrebarea mea ar fii urmatoarea :

Daca are sau nu primaria obligatia de a ne face drumurile (de a ne asigura accesul la terenurile noastre).
Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns pe aceasta speta.
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Neculai , utilizator 19:28, 22 Ianuarie 2024
Dacă ţi-e imposibil să ajungi în propria curte din drumul public, legea îţi permite să treci prin curtea vecinului
www.avocatnet.ro/articol_438...

Ce este dreptul de trecere și cine beneficiază de acesta. Proprietarii de terenuri sunt obligați să asigure accesul la drumul public
[ link extern ]
Multumesc pt raspuns, dar eu vreau sa aflu daca le pot cere celor de la primarie sa ne amenajeze drumurile pe cheltuiala lor sau v-a trebui sa platim noi proprietarii de parcele. Mentionez ca drumurile (doar pe hartie ca in realitate nu sunt) din acest puz sunt toate ale primariei.
este obligatia autoritatii locale sa amenajeze si sa intretina drumurile publice. cand/ in ce termen trebuie ca autoritatea sa se execute? aceasta e o problema de buget, deci de oportunitate
Planurile urbanistice generale, (in special PUG si PUZ), sunt exprimarea vizunii de dezvoltare a unui UAT. Exprimarea a fost prin localizarea masurilor (de ex. strada dvs., ce urmeaza sa se construiasca). iar daca a fost acel PUG/PUZ intocmit corect, contine si o previziune de timp pentru implementare.

Aceasta este teoria. Practica din Romania este ca aceste planuri nu valoreaza din pacate nici macar hartia pe care sunt tiparite. Planurile urbanistice se voteaza deseori la dorinta primarului, in consiliile locale.
Planurile si strategiile constituie o obligatie legala absolut nedorita de guvernantii locali. Sunt asadar masuri strategice ce ii incurca pe primari. Nu le inteleg utilitatea, deciziile fiind deseori luat la bunul plac.

D.pd.v. tactic, implementarea masurilor din planurile urbanistice sunt intr-adevar legate de oportunitati si buget. O multime din masurile prevazute nu se realizeaza niciodata. Planurile urbanistice corect intocmite, tin cont de buget si prioritezeaza masurile. Aratati-mi insa cate PUG/PUZ din Romania indeplinesc aceste criterii. Le puteti numara pe degete.

Petitiile sunt intr-adevar o masura buna, iar sanctionarea alesilor locali neseriosi, la urmatoarele alegeri este cea mai buna masura prin care cetatenii pedepsesc aceste derapaje. Sa va asigurati insa ca urmatorii alesi locali vor intelege ca planurile urbanistice intr-adevar sunt de respectat (nu sunt convins ca veti gasi prea multi).

De altfel,
cheltuiala lor sau v-a trebui sa platim noi proprietarii de parcele

exprimarea dvs nu este buna: bugetul local este alcatuit tot din banii dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Puz - dezmembrare teren gergelyfsandor gergelyfsandor Buna ziua, Sunt proprietarul unui teren care in urma PUZ-ului facut, cam 20% din suprafata totala va fi despartita pentru un drum de care nimeni nu are nevoie ... (vezi toată discuția)
Un drum de exploatare public (in intravilan) e legal sa fie ne-reglementat de cl prin pug sau rlu? Ciprian68 Ciprian68 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am o parcela cu acces la un drum de exploatare care intersecteaza (se termina, mai exact) intr-un DJ. Drumul nu este la ... (vezi toată discuția)
Puz termini termini Buna ziua Am o intrebare va rog.....de curand am cumparat un teren intravilan....nu stiu daca am puz...trebuie sa merg la primarie sa ma interesez? in general ... (vezi toată discuția)