Julea Stefan a scris:
Banca nu poate executa administratorul
Este adevarat ca - in general - administratorul estefie girant, fie avalist pe bilete la ordin lasate garantie.
Insa, daca firma este in faliment, art.36 din Legea 85/2006, suspenda de drept orice actiune a creditorilor de recuperare a creantelor asupra firmei debitoare.
Bancile au teoria lor : nu executam firma ci garantiile lasate de terti. De acord, dar garantiile au titlu accesoriu la contractul al carui debit se cauta a fi recuperat si cum accesoriul urmeaza principalul, atunci si actiunea de executare a garantiilor se suspenda de drept.
Daca firma este in faliment trebuie mai intai sa existe o hotarare judecatoreasca in acest sens.
apoi, respectivul text este de stricta interpretare si in niciun caz nu suspenda vreo actiune impotriva unor fidejusori, avelisti sau codebitori ci numai impotriva debitorului aflat in insolventa.
altfel garantiile personale nu ar mai avea nicio valoare si nu ar putea fi folosite de creditori pentru indestularea creantelor garantate cu asemenea garantii.
existenta unei asemenea garantii asigura pe creditor ca acesta se va indestula de la garanti in primul rand in cazul in care debitorul principal este in insolventa!
iar bancile au tot dreptul sa execute mai intai garantiile intrucat pe de o parte daca firma nu mai plateste ei pot presupune ca firma debitoare nu mai are cu ce sa plateasca, deci o actiune / executare impotriva acestei firme ar ramane fara vreo finalitate, iar in al doilea rand de obicei fidejusorul a renuntat la beneficiile de diviziune/discutiune, astfel incat raspunde in solidar cu debitorul principal.
mai mult, in cazul unui avalist obligatia acestuia rezulta direct din instrumentul de plata emis (CEC sau BO) si nu ar putea opune creditorului/posesorului vreo exceptie privind starea de faliment/insolventa a debitorului principal.