avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Victima într-un caz de furt de obiecte, într-un ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Victima într-un caz de furt de obiecte, într-un magazin

Buna ziua,

In data de 31.10.2017 mi-a fost furat un bagaj dintr-un magazin ce detine camere de supraveghere. Cand am constatat lipsa bagajului, intreband personalul magazinului, acestia nu stiau nimic asa ca am sunat la 112 si a venit un echipaj de politie la locul faptei. (mentionez ca nu eram insotit de altcineva iar magazinul era destul de aglomerat).

Au venit politistii, au cerut sa vada camerele de supraveghere insa magazinul nu avea panou de vizualizare pentru camere iar angajatii magazinului sustineau ca o firma terta detine camerele video si ca pentru a obtine inregistrarile este nevoie de mandat. Politistii au emis un mandat si mi-au cerut un numar de telefon pentru a fi sunat in momentul in care se afla faptasul.

Am fost dus la sectie, am dat declaratie, s-a intocmit proces verbal si m-am constituit parte civila in proces in valoare de 600 lei (600 lei fiind valoarea bagajului pe care eu am estimat-o). Am plecat de la sectie cu un bon cu numarul de inregistrare a plangerii.

Furtul de care fac referire s-a produs in felul urmator: am lasat bagajul nesupravegheat langa un raion apropiat casei de marcat, m-am indreptat catre casa unde am achitat valoarea unor produse cumparate din magazinul respectiv, m-am indreptat catre raion pentru a-mi lua bagajul, dar acesta disparuse. (toate acestea s-au petrecut in scurt timp, 2-3 minute).

Intrebarile mele sunt:
1. Tinand cont circumstantele, cat de probabil este ca incadrarea faptei sa fie furt sau un alt tip de infractiune?
2. In cazul in care faptasul nu este recunoscut din filmare, procesul se inchide de la sine si eu, victima, raman cu paguba? Voi fi informat de acest lucru?
3. In cazul identificarii faptasului, cat de mult se poate prelungi procesul daca acesta nu recunoaste fapta? Daca merg in instanta pentru a-mi redobandi bunurile sau valoarea in bani a acestora, mi se da avocat din oficiu sau trebuie sa platesc cu avocat?

Multumesc de rabdare si de raspunsurile pe care le voi primi!
La art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c), impăcarea înlătură răspunderea penală.



Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .


Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.

Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

Împăcarea

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt din hipermarket Haz29 Haz29 Salutare Am si eu o intrebare. Am facut prostia de a incerca sa sustrag dintr-un magazin produse in valoare de 140 de lei si am fost prinsa la iesirea din ... (vezi toată discuția)
Furt în supermarket Twdycs Twdycs Bună ziua , am fost prins de către securitatea supermarketului şi duş într o cameră pentru a plăti produsele in valoare de 50 lei (dulciuri ), le am ... (vezi toată discuția)
Furt magazin AlexandraIc AlexandraIc Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog cu posibilele riscuri in cazul unui furt din magazine?Persoana in cauza este un baiat care s-a si drogat in trecut si ... (vezi toată discuția)