Va rog, ajutor!!!
In situatia in care in luna ianuarie (sa spunem de pe 1 ian -15 ian) salariatul are concediu de odihna iar ulterior acestuia isi da demisia (anagajatorul renunta la dreptul de preaviz si ii accepta demisia ) considerati ca are obligatia de a returna banii primit deoarece " nu a lucrat nici o zi in acel an!". Va multumesc mult si astept cu interes opiniile voastre!
dupa parerea mea banii nu se returneaza intrucat perioada in care se efectueaza concediul de odihna este asimilata perioadei de munca efectiva, in sensul ca este platita la fel. Conform legii orice salariat cu contract de munca are dreptul la concediu platit in fiecare an. legea nu mentioneaza in ce moment al anului se poate lua concediul.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Aceasta este si opinia mea, dar se pare ca, potrivit departamentelor de personal din unele institutii de stat, banii primit pe perioada de concediu de odihna trebuie sa fie returnati pe considerentul ca angajatul nu a efectuat nici o zi de munca (invoca art. 140 alin. 2)
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Aceasta este si opinia mea, dar se pare ca, potrivit departamentelor de personal din unele institutii de stat, banii primit pe perioada de concediu de odihna trebuie sa fie returnati pe considerentul ca angajatul nu a efectuat nici o zi de munca (invoca art. 140 alin. 2)
Imi pare rau sa iti dau o veste nefavorabila pentru tine, insa concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat .
Iar cum tu nu ai lucrat nici o zi pe anul 2006 nu ai dreptul nici la CO pe 2006.:(
Da, ai dreptate..dar este vorba de "durata". Durata concediului de odihna se acorda proportional cu timpul de lucru efectiv lucrat . Textul nu face referire la drepturile banest. Cel putina asta vad ca spune Codul..se refera strict la durata. In cazul acesta insa concediul a fost acordat deja in limita stabilita prin contr. individual de munca!!! Iar angajatorul este obligat sa il acorde chiar daca se demisioneaza ulterior...Nu?
Concediu de odihna
iban
cum se procedeaza pentru calculul zilelor de concediu de odihna anual, atunci cand un salariat a avut mai mult de 30 de zile concediu medical pentru anul in ... (vezi toată discuția)