avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentară afectată de poprire. Cum pot regla ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentară afectată de poprire. Cum pot regla situația conform noului cod de procedură civilă?

Buna ziua. Sunt divortat de anul trecut din luna martie, am o conventie parentala cu fosta sotie facuta la notar, copilul este minor cu domiciliul la mama ei insa custodia e comuna... Am poprire in cuatum de 1/3 din venit din cauza unui credit dar tinand cont ca pendia alimentara o platesc "cash" deoarce am pastrat o rel buna cu mama copilului, este legal sa mi se retina atat pt datorie tinand cont ca 25% sunt ai copilului si eu ar trebui sa raman cu min 50% din venit conform noului cod de procedura???
Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:21, 7 Noiembrie 2017
Vi se reţine 1/3 din venitul de pe statul de plată pentru o datorie. Cereţi firmei să vă reţină cei 25% din venitul net pentru pensie alimentară, pe care să-i vireze în contul mamei.Atunci totalul reţinerilor nu va putea depăşi 50% din venitul net.
Nefiind o hotarare judecatoreasca ci o intelegere amiabila la notar in baza unei conventii parentale cu custodie comuna, firma mi-a zis ca nu pot retine cei 25% din venit pt alocatie. Tinand cont ca o platesc "cash" dar am si poprire 1/3 din venit pana la lichidarea unui imprumut nerambursat, ce e de facut tinand cont ca in fapt raman cu mai putin de 50% din venit dupa achitarea acestor 2 obligatii???


Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2017
gi-jane2, moderator
si acea conventie poate fi pusa in executare ( prin executor judecatoresc), daca nu ati mai plati acea suma de bunavoie, iar prin executare vi s-ar putea retine maxim 1/2 din venit. Problema e ca pe varianta asta, ati plati si cheltuieli de executare.
Ce puteti face , e sa faceti o contestatie la executare in termen de 15 zile de cand v-a venit poprirea pt credit.
Daca v-ati inteles sa platiti 1/4 din salariu in conditiile in care aveati poprire, sau au trecut 15 zile de la infiintarea popririi, nu veti avea succes cu contestatia.
Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2017
gi-jane2, moderator
Conventia parentala incheiata la notar este din aprilie 2016 iar poprirea a intrat in vigoare din 30oct a.c.... Conform noului cod de procedura civila cei 25% reprezentand pensia alimentara nu pot fi sub nicio forma afectati de popriri indiferent de nr lor,valoarea lor si data la care au intrat in vigoare si totodata 50% din venit trebuie sa imi ramana neafectat de niciun fel de retineri, etc. Deci in final sa apelez la judecatorie, la un birou executoresc sau la un avocat?
pensia de intretinere nu e o retinere.
Pt ca nu va descurcati cu banii ramasi, faceti contestatie la executare, pt ca poprirea poate fi pana la 1/3,.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alim si executare ghiuvy2005 ghiuvy2005 daca exista o hot jud pt pensie alim de la data actiunii feb 2010 si ac debitor mai are executare din aprilie 2010 cum se vor oprii banii de azi incolo pt ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu Loredana_84 Loredana_84 O salariata plateste pensie alimentara - prin mandat postal, nu ii facem poprire asupra salariului. In plus, firma la care e angajata, a primit o adresa de ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere rachima rachima Ma confrunt cu urmatoarea problema: Un cuplu a divortat pe cale notariala. In cauza sunt 2 copii minori. Parintii au stabilit in comun ca tatal sa plateasca ... (vezi toată discuția)