avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Scrisoare de transport CMR
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Scrisoare de transport CMR

Buna , eu ma confrunt cu un transport pentru care s-a întocmit CMR, însă pe traseu s-au modificat datele descărcării , și anume s-au încărcat 7 paleți din care 4 trebuie descărcări exact intr un loc , iar restul de 3 la alta adresa ,(este o distanță cam de 120 km între cele doua descărcări ) pe CMR apare doar primul loc de descărcare iar ca sa întocmesc din nou cmr pt a doua descărcare nu pot deaorece nu am ștampila și semnătura de unde s a încărcat marfa . Cum se procedează in acest caz ? Mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: MariaAna2211 , utilizator 22:15, 7 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din cate retin un transport internațional nu poate fi divizat.

Art. 12 – 1. Expeditorul are dreptul de dispozitie asupra marfii, in special sa ceara transportatorului oprirea transportului, schimbarea locului prevazut pentru eliberare sau sa elibereze marfa unui alt destinatar decit cel indicat in scrisoarea de trasura.
2. Acest drept sa stinge in momentul in care al doilea exemplar al scrisorii de trasura este remis destinatarului, sau daca acesta isi exercita dreptul prevazut de articolul 13 paragraful 1; din acel moment, transportatorul trebuie sa se conformeze ordinelor destinatarului.
3. Dreptul de dispozitie apartine totusi destinatarului din momentul intocmirii scrisorii de trasura, daca expeditorul face o mentiune in acest sens pe aceasta scrisoare.
4. Daca, exercitind dreptul sau de dispozitie, destinatarul ordona eliberarea marfii unei alte persoane, aceasta nu poate desemna alti destinatari.
5. Exercitiul dreptului de dispozitie este supus urmatoarelor conditii:
a) expeditorul sau, in cazul indicat in paragraful 3 al prezentului articol, destinatarul, care vrea sa exercite acest drept, trebuie sa prezinte primul exemplar al scrisorii de trasura, pe care trebuie sa fie inscrise noile instructiuni date transportatorului si sa despagubeasca pe transportator pentru cheltuielile si prejudiciul pe care le-a antrenat executarea acestor instructiuni;
b) executarea acestor instructiuni trebuie sa fie posibila in momentul in care instructiunile parvin persoanei care trebuie sa le execute si nu trebuie nici sa impiedice exploatarea normala a intreprinderii transportatorului, nici sa aduca prejudicii expeditorilor sau destinatarilor altor transporturi;
c) instructiunile nu trebuie niciodata sa aiba ca efect divizarea transportului.
6. In cazul in care, datorita dispozitiilor prevazute in paragraful 5 b) al prezentului articol, transportatorul nu poate executa instructiunile pe care le primeste, el trebuie sa instiinteze imediat despre aceasta persoana care a dat aceste instructiuni.
7. Transportatorul care nu executa instructiunile date in conditiile prevazute de prezentul articol sau care s-a conformat acestor instructiuni fara sa fi cerut prezentarea primului exemplar al scrisorii de trasura va fi raspunzator fata de cel care are dreptul sa ceara acoperirea prejudiciului cauzat de acest fapt.
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Mulțumesc pt. informații !
Vroiam sa precizez faptul ca decizia pt. divizarea mărfii a fost luată după acceptarea comenzii și încheierea contractului însă s-a precizat de către expeditor ca și act adițional la contractul incheiat (am căzut de-acord la suma și este bine pt ambele părți ) însă nelamurirea mea era dacă pot sa trec și a doua adresa de descărcare tot pe acest CMR și dacă este corect așa . Eu din ART 5 înțeleg ca acest lucru ( ca ambele descărcări pt aceiasi marfa sa fie trecute pe același cmr ) este posibil dacă este precizat primul loc de descarce având ștampila si semnătura apoi se trece al doilea loc de descărcare având din nou ștampila și semnătura de recepționare însă cum nu este o rubrica specială pt acest lucru as putea sa l trec pe verso. Astept o părere pentru aceasta situație. Mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2017
MariaAna2211, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cmr Adeee3 Adeee3 Buna ziua! Ma ajutati cu niste explicatii? Din 2012 am auzit ca CMR-ul se foloseste si pe plan intern nu doar international, deci inlocuieste foaia de ... (vezi toată discuția)
Completare cmr Zdadics Zdadics Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea intrebare: Este vorba de o livrare intracomunitara in situatia in care sunt patru actori: Expeditor, ... (vezi toată discuția)
Cmr-ul este obligatoriu pentru transportul de marfa intre tarile ue misstral misstral Daca trimit o marfa din Romania in Italia , avand ca document insotitor un aviz ,mai am nevoie si de CMR? Cum pot face dovada efectuarii transportului daca ... (vezi toată discuția)