avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransare sistem centralizat de termoficare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransare sistem centralizat de termoficare

O cunostiinta a fost informata de Presedinta asociatiei de proprietari de care apartine,caci cei care au ramas pe caldura si apa calda la sistem centralizat,nu o sa aibe agent termic in apartamente in aceasta iarna..Motivatia respectivei presedinte,este caci sunt prea putini locatari pe sistem centralizat,cica asa s-a hotarat conform Legii nr.230/2007 privind asociatiile de proprietari.Cunostiinta respectiva cum sa o fie incalzita la iarna?Ce ar trebui sa ii comunic respectivei cunostiinte?Ce contraargumente legislative ar trebui sa-i spuna respectivei presedinta de asociati?.Din cate stiu: - conform art. 30 din Legea nr.325/2006 serviciilor comunitare de utilități publice
(1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:
a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;
b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.
(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(3) Debranşarea unui utilizator de energie termică, altul decât cel de tip condominiu, se realizează cu anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant. ORDIN nr. 91 din 20 martie 2007
pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica ART. 246
Deconectarile individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termica din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative:
a) sa se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act adiţional, la solicitarea reprezentantului legal al asociaţiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului;
b) sa existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinta sau cu alta destinaţie cu care cel care doreşte debransarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care sa rezulte ca sunt de acord cu debransarea şi cunosc influentele debransarii asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate;
c) sa existe documentaţia tehnica prevăzută la art. 254 lit. g);
d) solicitantul sa aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consuma, în cazul în care continua sa folosească spaţiul pe care îl are în proprietate, după debransare.
ART. 247
În situaţia în care deconectarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizaţie de construire, obţinută în condiţiile legii, care va tine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât condiţiile de mediu din imediata vecinătate sa nu fie influentate şi sa fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.
ART. 248
Furnizorul are obligaţia de a verifica îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 246 şi 247 înainte de a emite avizul de deconectare.
(2) În cazul în care deconectarea se face fără îndeplinirea condiţiilor legale, furnizorul este îndreptăţit sa aplice penalizări la factura, reprezentând cheltuielile suplimentare de exploatare datorate deconectarii.
ART. 251
Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situaţii:
a) se intenţionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spaţiului cu destinaţie de locuinta şi nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spaţiului cu destinaţie de locuinta sau alta destinaţie cu o sursa alternativa de producere a energiei termice.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:43, 8 Noiembrie 2017
cei care au ramas pe caldura si apa calda la sistem centralizat,nu o sa aibe agent termic in apartamente in aceasta iarna..Motivatia respectivei presedinte,este caci sunt prea putini locatari pe sistem centralizat,cica asa s-a hotarat conform Legii nr.230/2007 privind asociatiile de proprietari.

Afirmatia presedintei de asociatie este total eronata,nu exista astfel de dispozitie in vigoare
Posibil ca afirmatia sa reprezinte pretextul pentru a determina proprietarii sa se debranseze de la sistemul centralizat alimentare utilitati
Presedinta iar fi zis caci asa au hotarat cu majoritate de voturi,in adunarea generala a asociatiei de proprietari,ca ei sa fie debransati.Pe de o parte ei au respectat Legea nr.230/2007,dar pe de alta parte,mi se pare incorecta decizia lor(sa vrei sa-i lasi in frig,doar pentru caci sunt prea putini mi se pare absurd).
Proprietarii nu au dreptul sa debranseze alti proprietari de la furnizarea de utilitati pentru simplul motiv ca nu furnizeaza acele utilitati.
Hotararea AG este ilegala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se poate face? alejandra alejandra buna ziua,as dori sa stiu ce pot face in cazul in care doresc sa ma debransez de la sistemul de incalzire centrala al \"termica\" si sa-mi montez centrala ... (vezi toată discuția)
Montarea centralei termice de apartament king king Buna ziua.As dori si eu raspuns la o intrebare.In urma unei sedinte sa dispus sa facem separare de gaz,fiecare familie.Firma care face instalatia de gaz,mai ... (vezi toată discuția)
Debransare la brasov, tibiolah tibiolah Debransare in Brasov, Avand in vedere calitatea foarte proasta al agentului termic (atat ca perioade de livrare, cat si ca parametrii tehnici), din dorinta ... (vezi toată discuția)